Опіка встановлюється над особами, які судом визнані  недієздатними.

Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розгляду не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Для визнання особи недієздатною майбутній опікун має подати заяву до суду. Суд призначає опікуна на підставі подання від органу опіки та піклування. Кандидатура опікуна розглядається на Опікунській раді.

Піклування встановлюється над особами, дієздатність яких обмежена.

Для визнання особи обмежено дієздатною, майбутній опікун має подати заяву до суду. Суд призначає піклувальника на підставі подання від органу опіки та піклування. Кандидатура опікуна розглядається на Опікунській раді.

 

Орган опіки та піклування Ружинської селищної ради.

 

Завдання органу опіки та піклування передбачені нормами та положеннями Цивільного кодексу України, Цивільно – процесуального кодексу України, Правилами опіки та піклування, затвердженими спільним Наказом державного комітету у справах сім’ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.1999 № 34/166/131/88.

Так, відповідно до Правил опіки та піклування, встановлено, що опіка (піклування) є особливою формою державної турботи про неповнолітніх дітей, що залишились без піклування батьків, та повнолітніх осіб, які потребують допомоги щодо забезпечення їх прав та інтересів.

Згідно положення про Опікунську раду при виконавчому комітеті Ружинської селищної ради (далі Положення), затвердженого рішенням виконавчого комітету №103 від 10 червня 2021 року Опікунська рада  має дорадчі функції. Відповідно до Положення, Опікунська рада забезпечує вирішення питань щодо:

  • розгляду повідомлень фізичних, юридичних осіб про громадян, які потребують опіки чи піклування;
  • встановлення опіки над повнолітніми особами, у разі визнання їх судом недієздатними (обмежено дієздатними);
  • встановлення опіки над майном у передбачених законом випадках;
  • розгляду звернень щодо неналежного виконання опікунами (піклувальниками) обов'язків щодо підопічних;
  • розгляду скарг на дії опікунів (піклувальників);
  • припинення опіки чи піклування та звільнення опікуна (піклувальника) від повноважень;
  • надання письмової згоди або заперечення на відчуження нерухомого майна (у тому числі житла) та іншого майна, власником якого є  повнолітня недієздатна особа та особа, дієздатність якої обмежена, повнолітня особа, яка за станом здоров’я не може самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов’язки;
  • участі у розгляді судами спорів, пов'язаних із захистом прав  повнолітніх недієздатних осіб та осіб, дієздатність яких обмежена, повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов’язки;
  • розглядає інші питання, віднесені законодавством до компетенції органів опіки та піклування.

      Засідання Опікунської ради проводяться за необхідністю.

Фото без опису