Збалансоване харчування у навчальних закладах - запорука здоров'я підростаючого покоління
Ріст і розвиток організму дитини неможливий без забезпечення повноцінного харчування. Воно є обов’язковою умовою життя для всіх живих організмів. Впродовж дня дитина витрачає значну кількість механічної і теплової енергії. Тому, правильне харчування – найважливіший фактор нормального розвитку і зростання підростаючого організму, так як у нього витрата енергії набагато більша, ніж у дорослого, що пов’язано з більш посиленим обміном речовин та великою рухливістю. Попри важкий час в країні, селищна рада, за можливості, створює усі належні умови для повноцінного розвитку молодого покоління.
На території громади сьогодні функціонують 10 навчальних закладів загальної середньої освіти, кожен з яких має харчоблоки та обідні зали. Для учнів організовано монопрофільна форма харчування, де діти споживають комплекс страв, відповідно до сезонного чотиритижневого меню, затверджено керівником навчального закладу, Держпродспоживслужбою та начальником відділу освіти. Одноразовим гарячим харчуванням охоплено 893 учні, середня вартість якого складає 33,2 гривні.
За рахунок коштів бюджету Ружинської селищної ради харчуються 826 учнів (безкоштовно), що становить 47,2 % від загальної кількості дітей у навчальних закладах. Безоплатному харчуванню підлягають категорії учнів (відповідно до рішення Ружинської селищної ради від 10 серпня 2023 року № 1077 «Про затвердження Програми організації харчування дітей у закладах освіти Ружинської селищної ради на 2023/2024 навчальний рік»):
- учні 1-4 класів;
- учні пільгових категорій: діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
- зареєстровані як внутрішньо переміщені особи;
- учні закладів освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей евакуйованих із зони відчуження, дітей, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, і тих, що проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
- діти із числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також батьки яких мають статус учасника бойових дій (АТО/ООС), призвані на строкову військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;
- діти із особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах;
- малозабезпечені.
Адміністрація закладів освіти щоденно моніторить харчування учнів, здійснює контроль за якістю харчових продуктів і готових страв з дотриманням протиепідемічних та санітарно-гігієнічних вимог.
Важливим моментом у шкільному харчуванні є також прищеплення гігієнічних навичок, поведінки за столом й культури «продуктової тарілки» дітям.
Тому про правильну організацію харчування мусять дбати всі: школа та вчителі, сім’я та батьки.
Тож, давайте спільними зусиллями забезпечимо наших дітей здоровим та раціональним харчуванням, адже це є запорукою гармонійного розвитку дитини!