Мігрень — хронічний розлад, який характеризується періодичним головним болем середньої та високої інтенсивності, що часто пов'язаний з ураженням вегетативної нервової системи.

У всьому світі понад 10 % населення потрепає через мігрень у той чи інший період життя. Іншими характерними рисами мігрені є диспепсичні розлади, непереносимість запахів, звуків тощо.

Механізм появи болю при мігрені точно не відомий. Деякі факти свідчать про вагому роль в цьому процесі структур центральної нервової системи через первинне збільшення активності. Згідно з іншими даними, біль викликаний периферійною активацією через підвищення нервової імпульсації з периферії чутливими нервами, що оточують кровоносні судини голови та шиї, з подальшим формуванням застійного вогнища стійкої підвищеної електричної активності в центральних структурах. При цьому, залучені в основному артерії твердої та м'якої оболонок мозку й екстракраніальні судини (наприклад, судини шкіри черепа).

Фази мігрені:

1. Продромальна – триває від 2-4 годин до 2 днів перед появою головного болю. Може викликати м'язові спазми, запор або діарею, підвищену чутливість до звуків та запахів, дратівливість, депресію чи, навпаки, почуття ейфорії. Такі симптоми можуть виникати навіть у пацієнтів з мігрень без аури.

2. Фаза аури – настає за 1-2 години до головного болю. У багатьох пацієнтів з'являються зорові порушення, наприклад, зниження чіткості зору в одному або обох очах, двоїння предметів, миготіння "мушок" тощо, а також почуття поколювання у тілі, оніміння пальців, запаморочення, слабкість, порушення координації та мови.

3. Больова фаза – у дорослих може тривати від 4 до 72 годин, а у дітей іноді проходить протягом години. Характерним симптомом є односторонній пульсуючий головний біль, який поступово наростає та посилюється при фізичному навантаженні або інших подразниках. У деяких пацієнтів він поширюється на обидві сторони голови та віддає у шию.

     Для покращення стану під час нападу рекомендують постільний режим та дотримання повного спокою. Бажано усамітнитися в окремій кімнаті, опустити штори, закрити двері та усунути інші подразники, у тому числі інформаційні – не варто читати новини, дивитися телевізор тощо, якщо це викликає тривогу, роздратування та погіршення самопочуття.

Профілактика мігрені:

1. Ведення здорового способу життя.

2. Виключення з раціону тригерних продуктів.

3. Відмова від вживання алкоголю, тютюнопаління.

4. Нормалізація якості сну і кількості відпочинку.

5. Мінімізація стресових ситуацій.

Пам'ятайте!  Профілактика даного захворювання  попереджає рецидив захворювання та покращує якість життя! 

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

Фото без опису