РУЖИНСЬКА ГРОМАДА

Житомирська область, Бердичівський район

ПИТНА ВОДА

Дата: 28.03.2023 16:59
Кількість переглядів: 229

СВИНЕЦЬ У ПИТНІЙ ВОДІ

Свинець несе небезпеку для людей різного віку, особливо для дітей та вагітних. Наслідки накопичення свинцю пов’язані зі здатністю викликати передчасні пологи у жінок, знижувати вагу дітей при народженні, гальмувати розумовий і фізичний розвиток. Тривала дія свинцю може приводити до недокрів’я (анемії) із-за його можливостей гальмувати продукування гемоглобіну; м’язової слабкості; гіперактивності; агресивної поведінки. У дорослих свинець може стимулювати захворювання гіпертонією і викликати пониження слуху.

Є два шляхи його проникнення у питну воду: через забруднення свинцем ґрунту і труби водопровідної мережі.

Засоби пониження вмісту свинцю у питній воді:

  • для пиття і приготування їжі використовуйте тільки холодну воду, так як гаряча вода краще вимиває свинець із сантехнічного оснащення;
  • перед тим, як набрати воду із водопровідного крану, дайте їй декілька хвилин стекти, особливо коли краном не користувалися декілька годин. Таким чином свинець, який перейшов з деталей сантехнічного оснащення, буде змитий;
  • самий ефективний спосіб пониження кількості свинцю у воді – це використання спеціальних фільтрів з активованого вугілля, які понижують його концентрацію на 88-90%, завдяки адсорбції.

ЛЕТЮЧІ ОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ У ВОДІ

Летючі органічні сполуки (ЛОС) є водяними домішками, які є небезпечними, коли їх концентрація сягає небезпечних рівнів. Їх особливістю є важкість і вартість визначення. До них відносяться: бензол, тетрахлористий вуглець, вінілхлорид, толуол, діхлоретан тощо.

ЛОС потрапляють у питну воду в результаті антропогенної діяльності людини із-за індустріального витікання, промислових аварій і халатності. ЛОС – це побічні продукти при перегонці нафти, виробництві отрутохімікатів, фарби, лаків, клеїв, барвників, парфумерних виробів тощо.

Головний шлях проникнення ЛОС у питну воду, це попадання на поверхню ґрунту і досягнення водоносного шару. У значних кількостях ЛОС знаходиться у відкритих водоймах, річках, особливо в районах розташування індустріальних зон.

ЛОС є небезпечними домішками, які при тривалій дії можуть викликати наступні захворювання:

  • рак – бензол, тетрахлористий вуглець, трихлоретилен, вінілхдорид, пентахлорфенол, толуол, діхлорметан, хлорзаміщенні метану;
  • ушкодження нирок – діхлорбензол, діхлоретан, трихлорбензол;
  • ушкодження         нервової     системи – трихлоретан, діхлоретан;
  • ушкодження печені – трихлоретан, діхлоретан, трихлорбензол.

Найбільш ефективний спосіб пониження концентрації ЛОС у воді - це використання фільтрів на основі активованого вугілля.

БАКТЕРІЇ У ПИТНІЙ ВОДІ

Бактерії можуть потрапляти у питну воду різними шляхами: з ґрунту, по якому тече вода; при будівництві водопровідних мереж; крізь тріщини у трубах при коливаннях тиску. Вміст шкідливих бактерій у воді контролюється.

Бактерії можливо розділяти на хвороботворні (патогенні) і непатогенні. Перші з них можуть переборювати природну захисну систему організму (імунну систему), розмножуватися у ньому і викликати захворювання, іноді важкі. У питній воді можуть бути виявлені наступні бактерії:

  • Salmonella – харчові отруєння; Shigella – дизентерія;
  • Yersinia enterocolirica – порушення функції шлунково-кишкового тракту;
  • Helicobacter  pylori -   виразкова хвороба шлунку;
  • Актиноміцети – актиномікоз;
  • Залізобактерії – корозія водопровідних труб;
  • Сульфатобактерії – корозія водопровідних труб.

Способи      профілактики         бактеріальних захворювань:

  1. кип’ятіння води;
  2. самий  ефективний спосіб         пониження кількості бактерій у питній воді – це використання фільтрів. Деякі фільтруючі системи складаються з подвійної системи фільтрації: механічна фільтрація (наприклад, керамічний фільтр), фільтрація через активоване вугілля, срібло та інші фільтруючі матеріали.

ХЛОР У ПИТНІЙ ВОДІ

Хлор широко використовується для обеззараження води від бактерій, вірусів та інших мікроорганізмів. Але є декілька проблем, які стосуються вмісту хлору у питній воді:

  • якість води – якщо в ній надмірна кількість хлору, то він надає неприємного запаху і смаку;
  • захворювання, які може викликати хлор;
  • дія хлорзаміщеного метану (також приводить до виникнення онкологічних захворювань).

Найбільш ефективний спосіб пониження вмісту хлору у питній воді – це використання фільтрів з активованим вугіллям, який значно понижує його концентрацію, або фільтрів, які мають комплексний набір різних фільтруючих матеріалів, у т.ч. і активоване вугілля, що підвищує показники фільтру.

РАДОН У ПИТНІЙ ВОДІ

Радон є радіоактивним елементом, який виникає при розпаді природного урану або торію. Радон знаходиться також у сигаретному диму і в питній воді.

У воді радон представляє двояку небезпеку: по-перших, від вживання води, яка може

викликати появу злоякісних пухлин шлунку і нирок;

по-друге, від вдихання повітря, куди переходить радон з води, особливо у ванній кімнаті і на кухні.

Способи пониження вмісту радону у питній воді:

  • кип’ятіння. При кип’ятінні води або приготуванні їжі значна кількість радону випаровується;
  • найбільш ефективний спосіб пониження концентрації радону у питній воді – це використання фільтрів на основі активованого вугілля;
  • вентиляція ванної кімнати і кухні;
  • не палити у приміщеннях – паління у курців викликає ризик захворювання раком легенів у 10-20 разів вище, ніж у звичайних людей.

НІТРАТИ І НІТРИТИ

Потрапляючи до організму людини з їжею і водою нітрати (нітрити) легко всмоктуються, потрапляють у кров, де вступають у реакцію з гемоглобіном, окислюючи молекулу заліза. Внаслідок чого виникає метгемоглобін і транспортна функція еритроциту порушується. Ось чому, при достатньому вмісту кисню у крові, спостерігається тканинна гіпоксія – порушення дихання клітин.

Основні симптоми: синюшність обличчя, губ, видимих слизових оболонок, головний біль, підвищена         втомлюваність,    пониження працездатності, задишка, серцебиття, навіть до втрати свідомості і смерті при вираженому отруєнні.

Особливо небезпечно хронічне потрапляння нітратів до організму новонароджених і дітей молодшого віку, так як тривале кисневе голодування може викликати порушення росту і формування організму, функції серцево- судинної системи, затримання фізичного і психічного розвитку. Крім того, нітрати і нітрити сприяють виникненню раку, уроджених вад розвитку, несприятливо впливають на плід. Нітрити більш токсичні, ніж нітрати.

Джерелами нітратів у довкіллі є :

  • окислення органічних сполук;
  • азотні добрива і перегній;
  • великі сільськогосподарські комплекси;
  • міські звалища, транспорт і промисловість.

Джерелами потрапляння нітратів в організм людини є:

  • овочі і фрукти (найбільш інтенсивно накопичують нітрати чорна редька, буряк, салат, щавель, редис, шпінат, петрушка, кріп тощо);
  • м’ясні та рибні продукти (особливо сирокопчені ковбаси);
  • сири (при виробництві);
  • вода (особливо у системах забезпечення населення водою з відкритих водойм, річок).

Знизити вміст нітратів у продуктах можливо їх кулінарним обробленням: мийкою і вимочуванням продуктів, відварюванням, жаренням і тушкуванням овочів.

Знизити вміст нітритів у продуктах можливо при використанні наступних рекомендацій:

  • не зберігати продукти при кімнатній температурі;
  • у брудних і сирих приміщеннях;
  • при підвищеній вологості;
  • не подрібнювати і не перетирати овочів.

Для Вашої безпеки Цивільний захист громади

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Результати опитування

Онлайн-опитування: Чи бажаєте ви щоб на території Ружинської ТГ увімкнули вуличне освітлення?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних