Пошук

Роз’яснення щодо надання додаткової відпустки учасникам бойових дій

Дата: 17.10.2022 11:51
Кількість переглядів: 259

Сектор з кадрової роботи Ружинської селищної ради надає роз’яснення щодо надання додаткової відпустки учасникам бойових дій.

Зокрема, інвалідам війни надають додаткову відпустку із збереженням зарплати тривалістю 14 календарних днів на рік. Її гарантовано ст. 772 КЗпП та у ст. 162 Закону України "Про відпустки", а статус таких осіб визначає Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Право на вказану додаткову відпустку мають як основні працівники, так і сумісники. Оплачують такий вид відпусток за кошти підприємств, установ та організацій.

Працівник повинен підтвердити роботодавцю свій пільговий статус відповідним посвідченням інваліда війни або учасника бойових дій. Підстава для надання додаткової відпустки - вищезазначений документ із відповідною заявою працівника. Якщо демобілізований працівник отримав посвідчення учасника бойових дій (інваліда війни), то після його надання роботодавцю він матиме право на додаткову відпустку.

Додаткову відпустку учасникам бойових дій та інвалідам війни не можна перенести на інший період або продовжити, чи поділити на частини.

Її надають за календарний рік, незалежно від відпрацьованого у цьому році часу та понад щорічну основну та додаткову відпустки. Таку відпустку працівник може використати упродовж календарного року.

Відпустка, початок якої припадає на один рік, а закінчення - на наступний, вважається відпусткою за той рік, на який припадає її початок. Відкликати працівника з цієї додаткової відпустки неможливо.

Якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на додаткову відпустку учасникам бойових дій та інвалідам війни в поточному році, то на наступні роки невикористані ним дні такої відпустки не переносять. Додаткову відпустку учасникам бойових дій та інвалідам війни не компенсують при звільненні. Таку відпустку не продовжують на святкові та неробочі дні, що припадають на період такої відпустки. Такі дні включають до тривалості додаткової відпустки та оплачують у загальному порядку. Працівник, який змінює місце роботи в поточному році, матиме право на додаткову відпустку за новим місцем роботи за умови, що він не використав її за попереднім місцем роботи. Підтвердженням слугуватиме довідка, видана попереднім роботодавцем.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь