РУЖИНСЬКА ГРОМАДА

Житомирська область, Бердичівський район

100 років від дня народження видатного українського письменника в діаспорі Бориса Олександріва 

Дата: 21.07.2021 15:19
Кількість переглядів: 1073

 

Фото без описуУ Ружинській центральній бібліотеці відбулась літературна година «ТАКОЖ САМОТНІЙ І ОКРЕМИЙ…БОРИС ОЛЕКСАНДРІВ», приурочена 100-річчю від дня народження нашого земляка - поета, прозаїка, перекладача і літературознавця Бориса Олександріва (справжнє ім’я Борис Грибінський).

Присутні ознайомилися з книжковою виставкою «МАЙСТЕР ПОЕТИЧНОГО СЛОВА». Очільник Ружинського селищного осередку “Просвіти” Віктор Митюк розповів про життєвий і творчий шлях поета. Вчителька української мови та літератури, пенсіонерка Ніна Форостяна - про садибу Бориса Грибінського, де проживає все своє життя разом з родиною.

 

***

Борис Олександрович Грибінський народився 21.07. 1921 року в Ружині у сім’ї Олександра і Анастасії Грибінських. Закінчив 1941 року Київський педагогічний інститут. 

Його батько Олександр Зосимович Грибінський, статистик Ружинського райфінвідділу, був арештований 2 березня 1938 року. Перебував під слідством майже два роки. Не визнав пред’явлених йому звинувачень і не вказав жодних прізвищ у негативному світлі, як то вимагали слідчі-енкаведисти. Нічого не добившись, мусили відпустити 28 січня 1940 року, а справу щодо О.З. Грибінського припинити. Проте ярлик неблагонадійного уже до нього прикріпився. Відповідно, ні він, ні його син не були мобілізовані до Червоної армії. Евакуюватися вони не змогли: першими евакуювалися місцеві керівники-комуністи. Тому родина мусила жити під нацистською окупацією. 

Борис Грибінський, маючи вищу філологічну освіту, був редактором газети «Козятинський вісник у Ружині» і публікував свої поезії у літературному додатку до газети «Українське слово» «Літаври», яку редагувала Олена Теліга. Газета, яку видавав Борис Грибінський, розповідала про творення українського життя, української школи, про українських письменників доби «розстріляного відродження», а також накази і оголошення окупаційної влади. Проте Борис Грибінський не брав участі у діях окупантів, на ньому немає крові наших людей. Звичайно, з наближенням радянських військ стало зрозуміло, що факт перебування під нацистською окупацією стане приводом до його переслідування і покарання. Тому Борис Грибінський мусив залишити рідну землю. Перебував певний час у таборі для переміщених осіб, потім переїхав до Зальцбурга, де став редактором газет «Промінь», «Наш шлях». Публікувався у різних газетах і журналах, зокрема, «Нові дні», «Сучасність», був членом об’єднання українських письменників «Слово». 

1948 року виїхав до Канади і почав навчатися в Оттавському університеті. З 1951 по 1960 рр. був співробітником «Молодої України». З 1962 року почав працювати бібліотекарем у місті Торонто. Став автором шести поетичних збірок, виданих під псевдонімом Борис Олександрів, а також автором численних гумористичних оповідань, фейлетонів, опублікованих під псевдонімом Свирид Ломачка. Разом з дружиною виховали двох синів – Бориса і Олександра. Помер 21 грудня 1979 року.

Його життя обірвалося, коли він був справді у творчому розквіті.

Вже без нього вийшла книжка вибраних поезій (за цілих сорок літ: 1939 – 1979) «Поворот по сліду», що нею опікувалося Об’єднання українських письменників «Слово».

Добрий приятель поета – художник Мирон Левицький, – в чиєму оформленні з’явився «Поворот по сліду», писав у передмові до збірки, що автор встиг підготувати її до друку, здав у друкарню, а потім одержав звідти набір для остаточної коректури. Але настав той страшний день.

Гадається, що поет по-особливому ставився до майбутньої книги і з нетерпінням її чекав. Адже вона мала бути – і такою стала – справді репрезентативною і підсумковою в його творчій біографії. Одне слово, перше вибране. І в ньому відібрано – самим автором – усе найкраще, що вийшло з-під його пера.

У передмові до книги, яку з великим пієтетом до поета написав його приятель художник Мирон Левицький, було зроблено спробу окреслити місце автора в поезії, визначити «профіль» його лірики. «Поезія Б. Олександрова не належить до спонтанно-емоційних виявів, – пише М. Левицький. – Його творчість – це глибоко пережита і передумана лірика, сповнена спокійною мудрістю і зодягнута у філігранну форму поетичних картин, з дотриманням усіх норм поетики й літературної мови. Основним мотивом його поезій є туга за сонцем, тобто за батьківщиною. Поет знає, що він ніколи не повернеться на Україну, і саме тому він думкою на тій межі, якої не дійти»!

Читаючи ці поезії і думаючи про Бориса Олександрова, дивуєшся його інтуїції, яка йому підказувала, що він таки справді уже ніколи не повернеться в Україну. Навіть тоді, коли для цього з’явиться можливість і по довгих десятиліттях розлуки її побачать майже всі колеги Бориса Олександрова. Йому ж судилося повернутись лише словом.

Перший повоєнний рік. Руїни й руїни. Табір Ді-Пі у Зальцбурзі. Поетична збірочка Олександрова, яку написав Грибінський.

Вона з’являється 1946-го. Авторові «Моїх днів» – 25 років. В журналі «Звено», що виходив в Інсбруку, – співчутлива рецензія Юрія Клена: «Поезія Бориса Олександрова відзначається чудовою українською мовою і навіть у мелодійній українській поезії надзвичайною мелодійністю (...) Може, не буде перебільшенням сказати, що він є наймелодійнішим з наших поетів (...) Ті вірші так і просяться на музику». Ю. Клен ніби прозирнув у творче майбутнє дебютанта – вже за життя Б. Олександрова з’явилося понад сімдесят пісень на його слова.

За матеріалами Геннадія Махоріна, кандидата історичних наук, та Михайла Слабошпицького, українського прозаїка, літературознавця



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних