Пошук

Увага! Вибухонебезпечні предмети

Дата: 25.02.2021 16:36
Кількість переглядів: 932

На території нашої області під час другої світової війни велися інтенсивні бойові дії.

У багатостраждальній землі до цього часу залишилася велика кількість вибухівки, яка під час польових робіт, все частіше з’являється на поверхні землі.

 

Небезпечні знахідки і вибухи можуть продовжуватись ще протягом 200 і більше років, адже в піщаних і лісових ґрунтах, у заболоченій місцевості боєприпаси повністю знаходяться законсервовані і в будь-яку мить готові до дії. У лісах серед траншей і ровів, все ще лежать, іноді навіть складені у купи, снаряди і міни, а поруч люди косять сіно, збирають ягоди, гриби. Це створює реальну загрозу для їх життя.

Фото без опису

Зокрема, за минулий 2020 рік на території Ружинського району виявлено 14 вибухонебезпечних предметів, а саме: с. Заріччя артилерійський снаряд -2шт., с. Білилівка – артилерійський снаряд (3 шт.), с. Немиринці -артилерійський снаряд (2 шт.), смт Ружин – мінометна міна (2шт.), с. Вільнопілля – артилерійський снаряд (2 шт.), та в селах Вчорайше, Зарудинці, Городок по одному артилерійському снаряду. Групою піротехнічних робіт Управління ДСНС України у Житомирській області дані вибухонебезпечні предмети ліквідовані.

В основному вибухонебезпечні предмети знаходять при проведенні будівельних чи сільськогосподарських робіт. Останнім часом намітилась тенденція виявлення мін і снарядів при пошуку мешканцями металобрухту.

Тому ще раз попереджаємо, що при виявленні вибухонебезпечних предметів, потрібно негайно  огородити місце знахідки, повідомити про місцезнаходження  вибухонебезпечного предмета в сільську раду, відділення поліції за номером 102 або пожежно-рятувальну службу за номером 101. І ні в якому разі не займатися самостійно розмінуванням.

 

Які ж є вибухонебезпечні предмети і що необхідно знати при їх виявлення

Протитанкові та протипіхотні міни мають форму ящиків, сплющених циліндрів, металевих стаканів і т.п.

Ручні гранати являють собою металевий, переважно овальний корпус. Струс, удар, нагрівання у полум’ї викликають їх вибух.

Артилерійські міни, снаряди теж являють собою металевий корпус і вибухають від найменшого струсу при зсуненні з місця.

 

АВІАЦІЙНІ БОМБИ

Підривачі до різних боєприпасів, капсулі, детонатори являють собою металеві гільзи різних форм. Удар чи поштовх, тертя, сплющення чи дряпання, нагрівання у вогнищі, або потрапляння іскри призводить до їх вибуху.

Ракети являють собою картонний циліндр з латунним днищем. При згорянні вони виділяють велику кількість тепла. Частка палаючої ракети легко підпалить предмети довкола (дерево, солома і т.д.), що спричинить пожежу.

 

СТРІЛКОВІ БОЄПРИПАСИ

Неабияку небезпеку являють собою набої для пістолетів та гвинтівок. Розривання набоїв викликає ураження не тільки кулею, але і уламками корпусу гільзи.

 

ПРИ ВИЯВЛЕННІ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИХ ПРЕДМЕТІВ

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

- перекладати, перекочувати їх з одного місця на інше;

- збирати та зберігати їх, нагрівати чи ударяти;

- намагатися розряджати та розбирати їх;

- виготовляти з них різні предмети;

- використовувати заряди для розведення вогню чи освітлення;

- переносити у приміщення, закопувати в землю, кидати у криницю чи водойму.

 

Треба памятати, що виявлені вибухонебезпечні предмети, які тривалий час перебували в землі чи у воді, складають ще більшу загрозу. Головну небезпеку в таких «скарбах» несуть пристрої для ініціювання вибуху основної маси заряду. Від вологи та тривалого перебування в землі при взаємодії металу та вибухівки утворюються хімічні сполуки – пікрати, що несуть у собі основну небезпеку (ззовні вони мають вигляд білих порошкоподібних наростів). Пікрати вибухають навіть від невеликого тертя, маленької іскри, незначного удару. Тому, якщо ви випадково виявили вибухонебезпечний предмет, в жодному разі не торкайтеся нього, адже це може спричинити вибух!

Виявлені вибухонебезпечні предмети знищуються підриванням на місці або у спеціально відведених місцях піротехніками чи підготовленими до цього саперами.

 

Начальник Сектору                                      Володимир ФЕДОРОВИЧ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь