Розпочався Великий піст: що можна їсти, а що ні
Сьогодні розпочинається Великий піст і триватиме до 4 травня. Він один із найтриваліших і найсуворіших. І насамперед людина має очиститися духовно, змінити своє життя на краще. Тому основний наголос під час Великого посту потрібно робити якраз на чистоту своїх думок і справ, а обмеження в їжі – це лише допоміжна частина.
Що не можна їсти у Великий піст
З початком Великого посту віряни змінюють свій раціон.
Найсуворішими вважаються перші чотири дні та останній тиждень посту.
У перший день посту, Чистий понеділок, не можна їсти взагалі нічого. Це ж правило стосується й Великої п’ятниці — останньої п’ятниці перед Великоднем.
В інший час постування харчування проходить за певним графіком: понеділок, середа, п’ятниця — сухоїдіння. Тобто дозволено пити воду й компоти та їсти хліб, фрукти, овочі.
У вівторок та четвер можна їсти гарячу їжу без олії й лише ввечері, а в суботу та неділю дозволені певні послаблення — наприклад, гаряча їжа з олією.
Під час посту заборонено вживати продукти тваринного походження. Серед них:
– М’ясо.
– Риба.
– Яйця.
– Молоко.
Також не можна їсти більш як один раз на день, вживати алкогольні напої та курити.
Що дозволено їсти у Великий піст
Під час Великого посту дозволено вживати продукти рослинного походження. До них належать: фрукти, овочі та сухофрукти. Також можна їсти соління, наприклад, квашену капусту, солоні та мариновані огірки.
До списку дозволених продуктів під час посту також належать сухарі, сушки, чай, гриби, горіхи, хліб чорний і сірий, кисіль та каші на воді.