Постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2023 року №709 були внесені зміни до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою КМУ від 20 березня 2022 року №332, тобто вже з 1 березня 2024 року допомогу зможуть отримувати лише визначені категорії внутрішньо переміщених осіб, і таке продовження буде лише на 6 місяців.

Автоматично з 1 березня 2024 року продовжуються виплати:

  • пенсіонерам, якщо станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн. (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);
  • особам з інвалідністю I чи II групи (незалежно від розміру доходу);
  • дитині з інвалідністю віком до 18 років, дитині, хворій на тяжкі перинатальні ураження нервової системи та інші хвороби;
  • дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа віком до 23 років, зокрема таким, які перебувають у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, а також батькам вихователям і прийомним батькам.

Звертаємо увагу, автоматичне продовження може й не відбутися, а враховуючи те, що  допомога призначається саме за місяць, у якому особа звернулася за її наданням, тому радимо все ж таки, у лютому – березні 2024 року звернутися із заявою до ЦНАПу або органу соціального захисту населення.  

Також, допомога призначається за заявою сім’ям внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися (повторно перемістилися) з 1 січня 2022 р., мають низький дохід (нижче 9 444 грн. на одну особу) (враховуються доходи за 3 місяці перед зверненням) та у разі коли:

  • у складі сім’ї є непрацююча особа, яка доглядає за дитиною віком до 14 років, або в сім’ї виховується троє і більше дітей до 18 років (всі діти мають проживати в сім’ї, не в інтернаті). При цьому така сім’я проживає в зоні бойових дій. Якщо сім’я проживає на іншій відносно безпечній території і дитина навчається в садочку/школі, то допомога може бути продовжена лише за умови, що в садочках/школах відсутні місця або навчання проводиться он-лайн (повністю або частково). Про навчання онлайн чи відсутні місця потрібно надати підтверджуючий документ;
  • у складі сім’ї є непрацююча працездатна особа, яка на дату звернення за допомогою зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, зокрема для отримання ваучера на навчання, але ще не працевлаштувалася, та у складі сім’ї є діти, які відвідують заклади дошкільної освіти та/або навчаються у закладах загальної середньої освіти, та/або діти, які навчаються в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;
  • у складі сім’ї є особа, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особою, яка досягла 80-річного віку, за дитиною, хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи та інші види захворювань. 
  • у складі сім’ї є працездатні особи, які протягом попередніх 6 місяців отримання допомоги працевлаштувалися, зареєструвалися як фізична особа – підприємець та розпочали відповідну діяльність або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант/грант на створення або розвиток власного бізнесу/ваучер на навчання, та у складі сім’ї є діти віком до 14 років.

В усіх зазначених вище випадках допомога призначатиметься на всю сім’ю. 

Крім того, право отримувати допомогу ще 6 місяців мають такі категорії внутрішньо переміщених осіб

– малолітня дитина (до 14 років), яка прибула без супроводу законного представника за заявою особи, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах (сімейні/родинні зв’язки мають бути підтверджені документально). Ця категорія має право на продовження виплат без прив’язки до дати переміщення та доходу.

– вагітна жінка після 30-го тижня вагітності (має бути запис в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я або довідка лікувально-профілактичного закладу встановленого зразка) Ця категорія має право на продовження виплат без прив’язки до дати переміщення та доходу.

– особи, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату та/або отримують державну соціальну допомогу. Ця категорія не має прив’язки до дати переміщення, але дохід має бути нижче 9 444 гривень на одну особу (враховуються доходи за 3 міс. перед зверненням). 

Якщо особа ІІІ групи інвалідності з рівнем доходу нижче 9444 грн. (на одну особу зі складу сім’ї), така особа має право звернутися з заявою про продовження виплат.

Зауважуємо, що виплату допомоги особам, які залишилися проживати на тимчасово окупованих територіях ПРИПИНЯТЬ.

Мінсоцполітики наголошує, що внутрішньо переміщені особи мають право звертатися з заявою про призначення з 1 березня допомоги на проживання вже починаючи з 1 лютого, і якщо такі особи будуть відповідати встановленим критеріям, допомога призначатиметься і виплачуватиметься, починаючи з 1 березня 2024 року.

 

Головний спеціаліст відділу

правового забезпечення                                                        Володимир ЛІХОЛАТ

 

Фото без опису