Пошук

МІАСТЕНІЯ: 7 ТРИВОЖНИХ СИМПТОМІВ

Дата: 26.12.2023 11:38
Кількість переглядів: 80

В теперішній час, коли часто пацієнтів турбує загальна слабкість  - важливо вчасно диференціювати та діагностувати таке складне захворювання як міастенія. Це захворювання відоме також як помилковий або астенічний бульбарний параліч, а також хвороба Ерба-Гольдфлама.

Міастенія – хронічне аутоімунне захворювання, яке  характеризується слабкістю та швидкою втомлюваністю будь-яких контрольованих м’язів тіла. Здебільшого патологічний процес вражає поперечносмугасті м'язи — жувальну мускулатуру, лицьові м'язи, окорухові м'язи, дихальну мускулатуру. Це викликано порушенням нормальної передачі сигналів між нервом та м’язом.

При міастенії імунна система виробляє антитіла, які блокують або руйнують рецепторні ділянки м’язів для нейромедіатора, який називається ацетилхолін. З меншою кількістю доступних рецепторів м’язи отримують менше нервових сигналів, що призводить до слабкості.

Іноді у жінок з міастенією народжуються діти з цією хворобою (неонатальна міастенія). Якщо їх лікувати швидко, діти зазвичай одужують протягом двох місяців після народження.

Деякі діти народжуються з рідкісною спадковою формою міастенії, яка називається вродженим міастенічним синдромом.

Фактори, які можуть погіршити міастенію:

● втома;

● стрес;

● деякі ліки (бета-адреноблокатори, хінідин, хінін, фенітоїн, деякі анестетики та антибіотики);

● вагітність;

● місячний цикл у жінок.

Лікування може допомогти полегшити ознаки та симптоми, такі як слабкість м’язів рук або ніг, подвоєння в очах, опущення повік та труднощі з мовою, жуванням, ковтанням та диханням.

Хоча це захворювання може вражати людей будь-якого віку -  частіше воно зустрічається у жінок молодше 40 та у чоловіків старше 60 років. Згідно зі статистикою, міастенія діагностується приблизно у 6-7 осіб на 100 000 населення.

М’язова слабкість, спричинена міастенією, погіршується під час функціонування уражених м’язів. Оскільки симптоми зазвичай покращуються після відпочинку - м’язова слабкість може з’являтися і зникати. Однак симптоми, як правило, прогресують з часом, і значно посилюються протягом декількох років після початку захворювання.

Міастенія може впливати на будь-який м’яз, яким ви керуєте самостійно. Певні групи м’язів страждають частіше, ніж інші, а саме:

  • очні м’язи;
  • м'язи обличчя та горла;
  • м'язи шиї та кінцівок.

Міастенія також може викликати слабкість у шиї, руках і ногах. Слабкість в ногах може впливати на ходу, значно утруднюючи її, особливо при тривалій ході. Слабкі м’язи шиї ускладнюють підняття голови, інколи голова “звисає”.

Коли звертатися до лікаря? Мають насторожити   7 тривожних симптомів – у разі, якщо виникають  труднощі з:

1. диханням;

2. зором;

3. ковтанням;

4. жуванням;

5. ходьбою;

6. появою слабкості в руках або в ногах;

7. утриманням голови.

В особливо важких випадках може бути ускладнення у вигляді міастенічного кризу.   Це стан, що загрожує життю і виникає, коли м’язи, що контролюють дихання, стають занадто слабкими. Для надання допомоги необхідне екстрене лікування і застосування штучної вентиляції легень. Ліки та засоби для фільтрації крові допомагають людям знову дихати самостійно.

Дуже важливо вчасно звернутися за консультацією та медичною допомогою до спеціаліста – невролога.

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь