Пошук

Сектор з кадрової роботи Ружинської селищної ради надає роз’яснення

Дата: 22.12.2023 14:54
Кількість переглядів: 78

     Працівнику до щорічної відпустки надали додатковий день відпочинку за донорство. Під час відпустки він захворів. Як оплачувати працівнику цей день: як тимчасову непрацездатність чи  додатковий день відпочинку?


 

Законодавство не передбачає можливості перенести день відпочинку за донорство крові та/або її компонентів, якщо він збігся з тимчасовою непрацездатністю. Тому лікарняний у цей день не оплачуйте. ДО ТЕМИ Як тепер надавати день відпочинку за донацію крові? Відповідь — у новому законі про донорів Пільги й гарантії у сфері праці для працівників-донорів встановлює Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 № 931-IX (далі — Закон про донорство). За бажанням працівника-донора день відпочинку приєднують до щорічної відпустки (абз. 2 ч. 2 ст. 20 Закону про донорство).

Закон про донорство не передбачає, що день відпочинку, який приєднали до щорічної відпустки, переносять на інший період, якщо він збігся з періодом тимчасової непрацездатності. Відсутня така норма і в Законі України «Про загальнообо­в’я­зкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV; далі — Закон № 1105).  

Допомогу з тимчасової непрацездатності надають застрахованій особі як страхову виплату, що повністю або частково компенсує втрату зарплати/доходу (ч. 1 ст. 15 Закону № 1105). Оскільки за цей день працівник отримає середній заробіток за день відпочинку як донор, допомогу з тимчасової непрацездатності в цей день не призначають. У протоколі вказують підставу для такого рішення: частина перша статті 15 Закону № 1105.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь