РУЖИНСЬКА ГРОМАДА

Житомирська область, Бердичівський район

Вшанування пам’яті Василя Лукича Заморського

Дата: 18.09.2023 16:41
Кількість переглядів: 1320

          15 вересня 2023 року в актовій залі Ружинського ліцею відбулося розширене засідання круглого столу вчителів історії громади за участю педагогів ліцею, жителів громади, присвячене 100-річчю з дня народження  директора, вчителя історії та суспільствознавства Ружинської середньої школи Заморського Василя Лукича. На вшанування  100-річного ювілею вчителя приїхали його учні, В. І. Сергійчук, доктор історичних наук, професор, академік Академії наук вищої школи України, завідувач кафедри світового українознавства Київського Національного університету ім. Т. Г. Шевченка, А. Д. Богуш – Заслужений будівельник України, краєзнавець, В. О. Митюк, голова селищного осередку товариства «Просвіта», сини Василя Лукича – Володимир та Олександр. Святково оформлена сцена актової зали, напис на сцені «Людина, педагог, краєзнавець», портрет Василя Лукича Заморського, виконаний на замовлення  А. Д. Богушем.

          Відкрив зібрання директор Ружинського ліцею Вардецький Г. М., який зазначає, що в цьому місяці виповнюється 100 років з дня народження В. Л. Заморського. Комунальна установа «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Ружинської селищної ради стала ініціатором проведення розширеного засідання круглого столу вчителів історії громади щодо вшанування пам’яті В. Л. Заморського за участю педагогів  нашого ліцею, запрошених, всіх, хто пам’ятає Василя Лукича.

          Василь Лукич Заморський народився 19 вересня 1923 року в селі Хейлів Попільнянського району Житомирської області. Закінчив Хейлівську  7-річну школу. По закінченню семирічки навчався в Андрушівській середній школі, яку закінчив у 1941 році.

          Після визволення  с. Хейлів від німецько-фашистських загарбників 28 грудня 1943 року улився в ряди Радянської Армії. Нагороджений орденом Червоної Зірки, медаллю «За відвагу», багатьма іншими медалями.

          У 1950 році закінчив історичний факультет Житомирського педагогічного інституту. Спочатку працював вчителем історії Ружинської середньої школи, а з 1960 року по 1966 інспектором, завідувачем відділу освіти Ружинського райвиконкому.

          З 1966 по 1980 працює директором Ружинської середньої школи, пізніше – знову працював  вчителем історії Ружинської середньої школи.

          За його ініціативи в школі було створено історико-краєзнавчий музей. Вклад В. Л. Заморського в розвиток  освіти Ружинщини дуже великий.

          Учасники круглого столу вшанували пам’ять В. Л. Заморського та загиблих воїнів у російсько-українській війні хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятника Героям, які віддали життя за свободу і незалежність  України та пам’ятника В. Л. Заморського.

          Потім слово для ведення заходу надається директору КУ «ЦПРПП» РСР, заступнику голови педагогічної спільноти істориків громади Коляновському О. Б.

          Учасники круглого столу переглянули фільм А. Д. Богуша «Життєвий шлях В. Л. Заморського».

          Цікаво і змістовно  поділився  з присутніми  своїми  спогадами про В. Л. Заморського В. І. Сергійчук. «Знаннями і лагідним словом виховував він нас. Василь Лукич гарно ставився до учнів, умів зацікавити своїми знаннями. Він був  харизматичною особистістю». Володимир Іванович розповів про період в школі, коли він очолив виробничу бригаду. Наголосив, що Василь Лукич зіграв  велику роль в його життєвому шляху, зокрема становлення його як науковця.

          Тепло і щиро розповів про свою роботу із В. Л. Заморським колишній вчитель математики В. О. Митюк. Він наголосив, що Василь Лукич мав не тільки талант вчителя, а і організатора навчального процесу та наставника молодих педагогів.  Він високо оцінив тему круглого столу як важливого чинника зростання ролі вчителя в сьогоднішньому суспільстві.

          Перед присутніми виступили О. Б. Коляновський за темою «Краєзнавча спадщина В. Л. Заморського», вчителька Ружинського ліцею Л. Я. Оверчук, колишня учениця В. Л. Заморського, а нині вчителька історії Бистрицького ліцею Л. П. Первушина.

          Цікаві спогади про батька відсвіжили в пам’яті сини Василя Лукича, Олександр Васильович та Володимир Васильович.

          Підсумки круглого столу підвів Семенчук І. І., начальник відділу освіти Ружинської громади.  По закінченні заходу  А. Д. Богуш зробив фото на згадку про вшанування В. Л. Заморського.

          Такий захід в закладах загальної середньої освіти громади проводився вперше за всю історію освіти Ружинщини і має стати прикладом для наслідування щодо збереження пам’яті про видатних  педагогів нашого краю .

Директор КУ «ЦПРПП» РСР                          Олександр КОЛЯНОВСЬКИЙ

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних