Пошук

Звіт про громадське обговорення (слухання) проєкту рішення Ружинської селищної ради «Про припинення Вільнопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області шляхом ліквідації»

Дата: 10.07.2023 11:35
Кількість переглядів: 75

                    

1. Найменування органу, який проводив обговорення: Робоча група, відповідно до розпорядження селищного голови «Про створення Робочої групи з проведення громадського обговорення (слухання) проєкту рішення Ружинської селищної ради «Про припинення Вільнопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області шляхом ліквідації» від 13.04.2023 року № 58.

 

2. Зміст питання або назва проєкту рішення, що виносилися на обговорення: у проєкті рішення Ружинської селищної ради «Про припинення Вільнопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області шляхом ліквідації» (далі – проєкт) пропонується припинити діяльність закладу шляхом ліквідації з метою оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Ружинської громади.

Головне в закладі освіти – якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навики спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навички, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності, безпеки учасників освітнього процесу враховуючи сьогодення. Тільки в конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні.

У даному закладі освіти відсутня захисна споруда цивільного захисту. Тому відповідно до чинного законодавства, для здобувачів освіти закладу організоване дистанційне навчання (враховуючи лист Міністерства освіти і науки України «Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні» від 28.03.2022 року, рішення Ружинської селищної ради «Про заходи забезпечення здійснення освітнього процесу закладами освіти Ружинської селищної ради в умовах воєнного стану» від 30.06.2022 року № 739 (зі змінами).

Станом на 01.03.2023 року у Вільнопільській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради навчається 54 дитини, працює 21 працівник. При цьому у мережі даного закладу загальної середньої освіти відсутній 4, 10 та 11 класи; у 5 класі навчається 4 учні. Прогнозовано, що до 1 класу у 2023-2024 навчальному році піде лише 4 учні.

Середні витрати на одного учня Вільнопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради за минулий навчальний рік становлять 54 339,47 грн.

Для порівняння: витрати на одного учня Зарічанської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області становлять 41 895, 54 грн.; витрати на одного учня Зарудинецької  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області – 34 260,16 грн.

У зв’язку із малою наповненістю класів закладу освіти є загроза недоотримання освітньої субвенції з державного бюджету на оплату праці педагогічних працівників.

В такому випадку, бюджетне навантаження щодо оплати заробітної плати педагогам Вільнопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області покладена на місцевий бюджет, що призведе до мінімізації видатків на основні поточні потреба інших закладів освіти (покращення матеріально-технічної бази тощо) і негативно вплине на створення комфортного освітнього простору (середовища).

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти ( ч. 2 ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

На виконання даної норми, з метою забезпечення реалізації гарантій права на здобуття кожним учнем якісної загальної середньої освіти на даний час проводиться комплекс заходів, які дозволять уникнути незручностей кожного в реалізації права на здобуття загальної середньої освіти в іншому закладі освіти із забезпеченням територіальної доступності, зокрема через організацію процесу підвезення дітей до навчального закладу та до дому з урахуванням побажань батьків.

Відстань від Вільнопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області становить до:

  • Ружинської гімназії Ружинської селищної ради Житомирської області – близько 15 км;
  • Бистрицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області – близько 13 км;
  • Білилівської гімназії Ружинської селищної ради Житомирської області – близько 11 км.

Обговорення проєкту проводилося у форматі громадських обговорень.

 

3. Інформація про осіб, що взяли участь в обговоренні: у ході консультацій з громадськістю було отримано зауваження та пропозиції представників окремих педагогічних працівників,батьків та жителів с. Вільнопілля, с. Вишневе.

Усні пропозиції та зауваження висвітлені у підписних листах та в протоколах громадського обговорення (слухання) пропозиції щодо припинення Вільнопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області шляхом ліквідації. На всі запитання були надані обґрунтовані та вичерпні відповіді членами комісії та запрошеними особами.

4. Інформація про пропозиції, що надійшли результатами обговорення: всі пропозиції та зауваження до проекту було опрацьовано. Зокрема було запропоновано:

- не застосовувати процедуру ліквідації Вільнопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області;

- поліпшити матеріально – технічну базу закладу освіти та врегулювати можливість продовження освітньої діяльності в закладі освіти, забезпечивши заклад захисною спорудою цивільного захисту;

- закупити шкільні автобуси для підвезення здобувачів освіти Вільнопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області до найближчих закладів загальної середньої освіти;

- здійснити ремонт доріг.

5. Інформація про рішення, прийняті за результатами обговорення: матеріали за результатами громадського обговорення (слухання),  надіслано до органів місцевого самоврядування для вирішення в установленому законодавством порядку. 

Робочою групою рекомендовано розглянути пропозиції (зауваження) при прийнятті рішення на сесії Ружинської селищної ради.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь