Пошук

Звіт про громадське обговорення (слухання) проєкту рішення Ружинської селищної ради «Про припинення Голубівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області шляхом ліквідації»

Дата: 10.07.2023 11:30
Кількість переглядів: 68

                     

1. Найменування органу, який проводив обговорення: Робоча група, відповідно до розпорядження селищного голови «Про створення Робочої групи з проведення громадського обговорення (слухання) проєкту рішення Ружинської селищної ради «Про припинення Голубівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області шляхом ліквідації» від 28 квітня 2023 року № 68.

2. Зміст питання або назва проєкту рішення, що виносилися на обговорення: у проєкті рішення Ружинської селищної ради «Про припинення Голубівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області шляхом ліквідації» (далі – проєкт) пропонується припинити діяльність закладу шляхом ліквідації у зв’язку із малою кількістю здобувачів освіти.

Відповідно до листа в.о.директора Голубівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області від 07.02.2023 року вх.№ 203 станом на 06.02.2023 року у даному закладі навчається 23 учні.

Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» від 14 січня 2015 року № 6 передбачено, що за рахунок освітньої субвенції не здійснюється фінансування загальноосвітніх навчальних закладів (крім початкової школи), кількість учнів яких становить 25 осіб.

Середні витрати на одного учня Голубівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області за 2022 рік становлять 69 020,55 грн.

Також у даному закладі освіти відсутня захисна споруда цивільного захисту. Тому відповідно до чинного законодавства, для здобувачів освіти закладу організоване дистанційне навчання (враховуючи лист Міністерства освіти і науки України «Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні» від 28.03.2022 року, рішення Ружинської селищної ради «Про заходи забезпечення здійснення освітнього процесу закладами освіти Ружинської селищної ради в умовах воєнного стану» від 30.06.2022 року № 739 (зі змінами).

В такому випадку, бюджетне навантаження щодо оплати заробітної плати педагогічним працівникам Голубівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області покладена на місцевий бюджет, що призводить до мінімізації видатків на основні поточні потреби інших закладів освіти (покращення матеріально-технічної бази тощо) і негативно вплине на створення комфортного освітнього простору (середовища).

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти ( ч. 2 ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

На виконання даної норми, з метою забезпечення реалізації гарантій права на здобуття кожним учнем якісної загальної середньої освіти на даний час проводиться комплекс заходів, які дозволять уникнути незручностей кожного в реалізації права на здобуття загальної середньої освіти в іншому закладі освіти із забезпеченням територіальної доступності, зокрема через організацію процесу підвезення дітей до навчального закладу та додому з урахуванням побажань батьків.

Для виконання даного принципу розроблене Положення про порядок використання шкільних автобусів в закладах освіти Ружинської селищної ради, затвердженого рішенням Ружинської селищної ради від 11 травня 2021 року № 242 (зі змінами).

Відстань від Голубівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області становить до:

  • Ружинської гімназії Ружинської селищної ради Житомирської області – близько 10 км;
  • Зарудинецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області – близько 5 км.

Відповідно до Закону України «Про освіту», Закону України «Про повну загальну середню освіту», на виконання постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24 березня 2021 року №305 розроблена Програма організації харчування дітей у закладах освіти, відповідно до якої забезпечуються умови для організації повноцінного і якісного харчування здобувачів освіти громади.

Обговорення проєкту проводилося у форматі громадських обговорень.

3. Інформація про осіб, що взяли участь в обговоренні: у ході консультацій з громадськістю було отримано зауваження та пропозиції від батьків здобувачів освіти Голубівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області

Усні пропозиції та зауваження висвітлені у підписних листах та в протоколах громадського обговорення (слухання). На всі запитання були надані обґрунтовані та вичерпні відповіді членами комісії.

4. Інформація про пропозиції, що надійшли результатами обговорення: всі пропозиції та зауваження до проекту було опрацьовано. Зокрема було запропоновано:

- закупити шкільні автобуси для підвезення здобувачів освіти Голубівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області до найближчих закладів загальної середньої освіти;

- передбачити зупинки шкільного автобуса, враховуючи місце проживання здобувачів освіти;

- здійснити ремонт доріг;

- враховувати погодні умови при початку та завершенні опалювального сезону у громаді;

- забезпечити якісним, повноцінним харчуванням здобувачів освіти закладу.

5. Інформація про рішення, прийняті за результатами обговорення: матеріали за результатами громадського обговорення (слухання),  надіслано до органів місцевого самоврядування для вирішення в установленому законодавством порядку. 

Робочою групою рекомендовано розглянути пропозиції (зауваження) при прийнятті на сесії Ружинської селищної ради рішення «Про припинення Голубівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ружинської селищної ради Житомирської області шляхом ліквідації».

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь