Пошук

Села Чехова та Зоряне можуть зникнути з території Ружинської громади

Дата: 29.06.2023 08:54
Кількість переглядів: 467

Правда, мова йде тільки про їх перейменування. Відповідне рішення під №230 прийняла Нацкомісія зі стандартів державної мови 22 червня. На думку членів комісії, назви цих сіл не відповідають стандартам державної мови, як такі, чиї назви є наслідком російської колоніальної політики Зокрема, згідно із рішенням Нацкомісії, село Зоряне повинно бути перейменоване або відповідним чином має бути обгрунтована доцільність залишення нинішньої назви села і що вона жодним чином не пов’язана із радянськими чи російськими наративами.

Що стосується села Чехова, то тут Нацкомісія невбалаганна і однозначно вимагає перейменувати село, назване, на її думку, на честь російського письменника Антона Чехова. Крім Чехової, також Нацкомісія наполягає на перейменуванні Першотравневого у Вчорайшенській громаді. Загалом, до списку Нацкомісії увійшли 51 населений пункт Житомирщини, який має бути перейменований.

Відзначимо, що село Зоряне до 1965 року називалося Ревуха, а село Чехова колись мало назву Чахова.

Остаточне рішення про перейменування населених пунктів приймає Верховна Рада України. Право подавати свої пропозиції щодо перейменування населених пунктів в Україні мають фізичні та юридичні особи. Ініціатива має бути оформлена у документі (лист, протокол тощо), що подається до виконавчого комітету місцевої ради. Розглядом пропозицій по перейменуванню займається виконавчий комітет відповідної ради. Однак, ці рішення носять рекомендаційний характер.

На етапі роботи виконавчого комітету для вивчення гро¬мадської думки щодо найменування (перейменування) об’єкта, обов’язковим є проведення громадського обговорення. Строк проведення громадського обговорення обчислюєть¬ся з дня оприлюднення відповідного інформаційного повідомлення і повинен становити не менш як два місяці.

Одночасно з погодженням радою відповідного рішення, також пропонується порушити клопотання перед обласною радою щодо внесення подання (клопотання) до Верховної Ради про перейменування населеного пункту. Питання первинно розглядає профільний комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Верховної Ради.

mova.gov.ua

Національна комісія зі стандартів державної мови - Рішення № 230 від 22 червняФото без опису
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь