Пошук

УВАГА! СКАЗ!

Дата: 27.03.2023 08:39
Кількість переглядів: 107

20 березня 2023р. спеціалістами Ружинського відділу Житомирської обласної державної лікарні ветеринарної медицини виявлено випадок в смт. Ружин по вул. Садова захворюваності тварини (собака) на сказ, яка проявляла агресивну поведінку і 21 березня загинула. Експертизою Житомирської РДЛ ДПСС підтверджено захворювання собаки на сказ. В ході розслідування встановлено, що собака не була щеплена проти сказу по відмові господаря. Тварина утримувалась у дворі. Контактних із собакою громадян направлено на вакцинацію до лікарні. Відповідно протоколу засідання місцевої державної надзвичайної проти-епізоотичної комісії при Ружинській селищній раді запроваджено карантинні обмеження на території смт. Ружина Ружинської селищної ради, у зв’язку із спалахом сказу тварини а саме :

накласти карантинні обмеження по захворюваності тварин на сказ в смт. Ружин з 23 березня 2023 року на 2 місяці;

встановити загрозливу зону по захворюваності тварин на сказ с. Крилівка, про що повідомити Вчорайшенську сільську раду.

провести оздоровчі заходи по ліквідації наслідків захворювання на сказ тварин в смт. Ружин.

Власникам тварин :

дотримуватись діючих правил утримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах України;

доставляти собак і котів в установи ветеринарної медицини для клінічного огляду і профілактичного щеплення проти сказу;

про кожний випадок укусу свійських тварин дикими хижаками, бродячими чи здичавілими собаками або котами, а також при підозрі на захворювання тварин на сказ, негайно повідомляти ветеринарні установи Держпродспоживслужби.

Користувачам мисливських угідь:

на виконання Закону України «Про ветеринарну медицину», Інструкції по боротьбі зі сказом, заборонити на неблагополучних територіях мисливських угідь промислове та ліцензійне полювання диких тварин, їх відлов та вивіз, крім проведення депопуляції диких свиней;

забезпечити відстріл хижих звірів, особливо лисиць, з послідуючим лабораторним дослідженням на сказ, привести щільність червоної лисиці на території мисливських угідь до відповідності та підтримувати чисельність лисиці згідно нормативних показників;

провести відстріл бродячих собак та котів на неблагополучних територіях мисливських угідь, за межами населених пунктів.

Що таке сказ та як він передається?

Сказ – це вірусне захворювання, яке вражає центральну нервову систему. Найчастіше, людина заражається від укусу хворої собаки, але сказ може переносити будь-який ссавець. Людей також часто інфікують лисиці, кажани, єноти, кішки тощо. Окрім укусу, сказом можна заразитись, якщо на пошкоджену шкіру або на слизову, наприклад, в око, потрапить слина тварини.

Як мені зрозуміти, що у тварини саме сказ?

Важко діагностувати сказ, просто поглянувши на тварину. Проте вас має насторожити її дивна поведінка. Деякі тварини поводяться збуджено та агресивно, у них сильне слиновиділення, а інші – навпаки, виглядають ніби сором'язливими, і це найбільш розповсюджений тип поведінки хворої тварини. Дикі тварини, які мають сказ рухаються повільно, людина може легко наблизитись до них.

Які основні симптоми захворювання, та як швидко вони проявляються?

В середньому, інкубаційний період триває від 2 до 8 тижнів, але були випадки, коли симптоми проявлялись лише через 2 роки після захворювання. Це залежить від того, де саме людину вкусили чи подряпали, та наскільки серйозне ураження шкіри. Вірус сказу "мандрує" вздовж нервів до спинного мозку та головного мозку зі швидкістю 12-24 міліметри в день. Коли вірус досягає головного мозку, у людини починають проявлятися поведінкові симптоми.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь