Пошук

Працюватимуть чи не працюватимуть дитсадки у громаді? – питання далеко не риторичне. Відповідь однозначна: працюватимуть всі. Питання лише у тому – коли?

Дата: 20.02.2023 09:31
Кількість переглядів: 121

Вже, практично, рік – з початком повномасштабної російської агресії, як у половині дитсадків Ружинщини не чути дзвінкого дитячого сміху. Тоді, у лютому 2022 року, освітній процес зупинився у всіх дошкільних закладах. Але до початку нового навчального року вдалося відновити роботу половини ДНЗ: ті з них, у яких були укриття, хоча б найпростіші, обласна військова адміністрація дозволила відкрити. Правда, довелося для цього докласти значних зусиль, адже всі ці укриття ніколи не використовувалися раніше за прямим призначенням – були складами, підсобками і т.п. Тому, засукавши рукави, і працівники, і батьки прибирали, ремонтували, проводили воду та світло.

Решта закладів, при найбільшому бажанні, до роботи не готові зовсім. Чи можна відновити їх роботу? Можна. Є кілька варіантів. Наприклад, перевести дитячий садок у інше приміщення. Як, наприклад, у Бистрику: кілька місяців пішло на те, щоб у окремому крилі місцевої школи облаштувати приміщення під дитсадок. Працювали всі – і працівники закладу, і батьки, і професійні майстри. Тепер дитсадок вже готується до відкриття, залишилися останні штрихи.

Є, звісно, інший варіант: збудувати нове укриття. Проте, якщо хтось думає, що це просто «викопати яму» чи погріб і - буде укриття, цей фокус із державою не пройде. Будь-яке укриття має відповідати державним нормам і стандартам: у ньому повинно бути достатньо простору (встановлені відповідні нормативи на одну людину) для того, щоб потенційно можна було провести у ньому 48 годин (така вимога дійсно є). Має бути туалет, водогін, вентиляція, електроенергія. Це – мінімальна вимога, якщо будувати нове укриття – інакше його просто не зареєструють і обласна військова адміністрація не дасть дозволу на відкриття (а таке рішення приймає саме вона). Скільки це коштує? Якщо взяти, до прикладу, Білилівку, кількість працівників ДНЗ та списочну кількість дітей для відвідування, то мова йде про суму від 2 мільйонів гривень. Зауважте – від 2 мільйонів, а на фініші може бути значно більше. І це без додаткового обладнання.

Тому, наразі, якщо говорити про Білилівку, розглядається питання діяти за «бистрицьким» прикладом: переобладнати частину приміщення гімназії під дитсадок.

Є, звісно і третій варіант: не робити нічого – сидіти і чекати закінчення війни. І лише тоді буде змога знову відкрити двері всіх дошкільних закладів.

«Стосовно роботи дитсадків у інших селах, які зараз не функціонують, то над цим питанням також працюємо. Хочу, щоб дитячий сміх знову лунав у всіх наших ДНЗ. Прийде час і вони працюватимуть всі», - розповідає про плани селищний голова Людмила Біляк.

До речі, трішки статистики. Наразі діючі дитсадки громади щоденно відвідує, за списком, у середньому, всього 80-90 дітей всіх вікових груп. За 2022 рік у громаді зареєстровано всього 76 народжень. Значна частина із зареєстрованих – діти з родин ВПО, які вже повернулися до себе додому. Скільки з цих дітей за 2-3 роки підуть до дитсадків а за 6 років – до школи? От це питання дійсно риторичне…

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь