Пошук

Сектор з кадрової роботи Ружинської селищної ради надає роз’яснення

Дата: 17.02.2023 11:22
Кількість переглядів: 108

Чи правомірно надати відпустку без збереження зарплати ВПО у 2023 році, якщо вона використала 90 днів відпустки у 2022 році?

Згідно зі статтею 12 Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», працівник, який виїхав за кордон, під час воєнного стану має право на відпустку без збереження зарплати тривалістю не більше 90 к. дн.

Оскільки в Україні термін дії воєнного стану щоразу продовжують на 90 днів, чи можна вважати, що кожне продовження дії воєнного стану надає працівнику право на нових 90 днів такої відпустки? Якщо працівник використав 90 днів відпустки у 2022 році, чи можна йому надати у 2023 році ще 90 днів відпустки?

Ні, тривалість відпустки сумарно не може перевищувати 90 к. дн. протягом дії усього воєнного стану. Її надають не за календарний рік. У період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО), обов’язково надає відпустку без збереження зарплати тривалістю, визначеною в заяві, але не більше 90 к. дн. Періоду відпустки не враховують до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (ч. 4 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ).

Мінекономіки на своєму сайті 1 серпня 2022 року роз’яснило: загальна тривалість відпусток, що надали одноразово або частинами працівнику, який виїхав за кордон чи набув статусу ВПО, не повинна перевищувати 90 к. дн. протягом дії воєнного стану.

Якщо працівник, що отримав статус ВПО або виїхав за кордон, використав 90 к. дн. відпустки без збереження зарплати, за згодою керівника може оформити відпустку без збереження зарплати на час карантину — наразі до 30 квітня 2023 року, або на час воєнного стану — наразі до 19 травня 2023 року.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь