Пошук

Сектор з кадрової роботи Ружинської селищної ради надає роз’яснення

Дата: 27.01.2023 14:57
Кількість переглядів: 101

Визначення віку дітей для права на отримання додаткової соціальної відпустки Право на додаткову соціальну відпустку залежить від віку дитини. Статтею 19 Закону України "Про відпустки" (504/96-ВР) визначено вік дітей тільки для такої категорії, як "жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років". Вік дитини-інваліда, всиновленої дитини, дитини під опікою, дитини одинокої матері (батька) цим Законом не встановлено, тому слід керуватися загальними нормами законодавства.

Згідно зі ст.1 Закону України "Про охорону дитинства" ( 2402-14 ) та ст.2 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" ( 2811-12 ) дитина - це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Тому жінка, яка працює і має дитину-інваліда; всиновлену дитину; одинока мати, яка виховує дитину без батька; батько, який виховує дитину без матері, мають право на цю відпустку до досягнення дитиною повноліття.

Згідно з п.2 ст.243 Сімейного кодексу України ( 2947-14 ) опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла 14 років, а піклування - над дитиною віком від 14 до 18 років.

Отже, особа, яка взяла дитину під опіку, має право на додаткову соціальну відпустку до досягнення дитиною 14 років, а особа, яка в установленому порядку визнана піклувальником, - з досягнення дитиною віку 14 років і до виповнення їй 18 років, оскільки ст. 186-1 КЗпП ( 322-08 ) України гарантії, встановлені ст. 182-1 цього Кодексу ( 2947-14 ), поширено також на піклувальників.

Фото без опису

 
 
 
 
 
 
 
 
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь