Пошук

Чи залишиться Ружинська лікарня і надалі?

Дата: 21.12.2022 14:10
Кількість переглядів: 173

Відповідь очевидна – ТАК! Питання, лише, «у якому форматі?». Перспективи подальшого функціонування медичної галузі обговорювалося на онлайн-нараді за участі керівників Міністерства охорони здоров’я України. Ключове питання обговорення – проект Постанови Уряду про формування спроможної мережі медичних закладів. За повідомленням представників міністерства, вже до травня обласні військові адміністрації мають скласти таку мережу і подати її на затвердження до Кабінету Міністрів України. Далі – рішення за Урядом. Для того, щоб потрапити до цієї спроможної мережі лікарняний заклад має відповідати безлічі критеріїв. Одна з основних вимог: наявність плану розвитку лікарні, щонайменше, на 3 роки, яка включає також і фінансовий план, а також план можливого перепрофілювання чи реорганізації закладу. Без них годі й мріяти про «спроможну мережу».

Взагалі, Кабмін розглядає пріоритетним питання про те, що у перспективі у спроможній мережі має функціонувати одна загальна лікарня на 40 тисяч населення або у часовій 60-хвиллинній доступності до неї. Що стосується тих, лікарень, які не потраплять до спроможної мережі, в Уряді чіткої відповіді не дають, але, як варіант, кажуть: на їх базі доцільно було б запроваджувати посилені функції Центрів первинної медичної допомоги. Вже на наступний рік, навіть при наявності тієї ж кількості медичних пакетів, які є у цьому році (крім «ковідного», який на 2023 рік скасували взагалі), їх фінансування держава зменшила майже удвічі. А це означає, що для того, щоб лікарні могли далі виживати (не розвиватися, а саме виживати), треба або робити вимушену оптимізацію, або фінансувати їх за рахунок місцевого бюджету. Якщо взяти, для прикладу, Ружинщину, то коштів місцевого бюджету для цього точно не вистачить. І скорочення кількості чиновників (як дехто може запропонувати) великого економічного ефекту не дасть, зважаючи на потреби лікарні. Хіба-що, закрити всі школи, крім однієї, а вивільнені кошти всі спрямувати на лікарню. Бо фінансові потреби навчальних закладів, приблизно, співмірні з витратами лікарні.

Третій варіант: просто дочекатися липня, коли Кабінетом Міністрів буде затверджено спроможну мережу без Ружинської лікарні. І тоді мешканці громади залишаться без своєї лікарні, а сотні людей – без роботи. Бо без фінансового плану лікарні на 2023 рік, який мають затверджувати депутати селищної ради, та плану розвитку цього медичного закладу, говорити з обласною владою про включення Ружинської лікарні до спроможної мережі Житомирщини годі, навіть, починати.

Втім, всі налаштовані оптимістично і переконані, що кожен – і депутати, і чиновники, і працівники та керівники лікарні, докладуть максимальних зусиль для того, щоб лікарня у Ружині збереглася, бо всі, абсолютно, розуміють її важливість і потребу.

Тому закінчимо тим, з чого почали: чи залишиться Ружинська лікарня і надалі? Відповідь очевидна – ТАК!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь