Пошук

Домашній убивця: як уберегтися від отруєння чадним газом

Дата: 15.12.2022 09:01
Кількість переглядів: 103

   Через постійні відключення електроенергії українці почали частіше використовувати генератори для освітлення та опалення будинків, плити та інші нагрівальні  прилади аби забезпечити себе електроенергією та теплом.


    А це в свою чергу підвищує ризик отруєння чадним газом.
   За минулий місяць, листопад, в Україні 368 людей постраждали від отруєння чадним газом, зокрема 20 людей загинули. За перший тиждень грудня зафіксовано 97 випадків отруєння чадним газом, зокрема 14 осіб померли, за даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій.


    Чадний газ не має запаху, безбарвний, тому його неможливо відчути. Загибель людей внаслідок отруєння чадним газом – це часта проблема. Особлива небезпека від чадного газу проявляється під час пожежі всередині будівлі, коли повітряобмін у приміщенні ускладнюється. Чадний газ легко проникає в кров через легені і взаємодіє з гемоглобіном, внаслідок чого це призводить до розвитку кисневої недостачі (гіпоксії). Головним клінічним симптомом при гострому отруєнні чадним газом є втрата людиною свідомості.
Як попередити отруєння чадним газом?
   У жодному разі не можна вмикати конфорки чи духовку для обігріву приміщення!
   Треба ретельно перевірити тягу у димоходах! Небезпекою можуть стати несправні димарі: якщо тяга у димарях порушена, то продукти згоряння потраплятимуть у житлове приміщення.
  Газові конвектори також можуть бути небезпечними: якщо тяга недостатня – продукти згоряння також можуть проникати у приміщення.
    Симптоми отруєння чадним газом: головний біль, нудота, прискорене дихання, слабкість, відчуття втоми, запаморочення, сплутана свідомість.
   У разі отруєння, варто надати наступну першу домедичну допомогу постраждалому: викликати «швидку» допомогу;вивести або винести потерпілого на свіже повітря; покласти постраждалому під голову подушку, а також розстібнути комір та пояс.
    Регулярно потрібно запрошувати спеціаліста і ретельно перевіряти усі системи опалення. Особливу увагу слід звернути на справність системи виведення продуктів згоряння.
   Пам'ятайте! Найменше порушення правил безпечного користування газовими приладами може стати причиною удушення, отруєння чадним газом, пожежі або вибуху, призвести до значних матеріальних збитків і смертельних наслідків. Будьте завжди уважні при користуванні газовими приладами – у цьому запорука безпеки! Перевіряйте стан димоходів та вентиляційних каналів. Від правильної роботи димоходів та вентиляційних каналів безпосередньо залежить ваше здоров'я та здоров'я близьких, адже найбільшу кількість отруєнь чадним газом спричиняє саме порушення тяги!

Для Вашої безпеки
Цивільний захист громади.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь