Пошук

Незабаром настануть Новорічні та Різдвяні свята, невід’ємним атрибутом яких є ялинка або сосна

Дата: 08.12.2022 11:54
Кількість переглядів: 315

У цей період деякі громадяни будуть намагатися роздобути новорічну красуню незаконним шляхом. З метою попередження проведення самовільних рубок селищна рада інформує громадян про відповідальність за незаконну вирубку дерев та заготівлю новорічних ялинок.

Усі порушники будуть притягнуті до відповідальності згідно з чинним законодавством. Відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка тягнуть за собою накладення штрафу: на громадян від 510 до 1 020 гривень; на посадових осіб від 2 550 до 5 100 гривень.

Відповідно до обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу, та обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів, затверджених Постановами Кабінету Міністрів України № 665, та №559, за самовільну вирубку хвойних дерев розраховується шкода, заподіяна державі.

У грудні-січні розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев в межах населених пунктів збільшується в чотири рази, поза межами населених пунктів – в три рази. Сума збитків, яку доведеться відшкодувати за кожне самовільно видалене хвойне насадження, залежно від діаметру дерева у корі біля шийки кореня, становитиме: в межах населених пунктів за дерево діаметром: до 6 сантиметрів – 800 гривень; від 6,1 до 10 сантиметрів – 1 152 гривні; від 10,1 до 14 сантиметрів – 1 500 гривень; від 14,1 до 18 сантиметрів – 1 852 гривні; від 18,1 до 22 сантиметрів – 2 200 гривень. за межами населених пунктів за дерево діаметром: до 10 сантиметрів – 544,81 гривні; від 10,1 до 14 сантиметрів – 959,90 гривень; від 14,1 до 18 сантиметрів – 2 464,62 гривні; від 18,1 до 22 сантиметрів – 5 058, 96 гривень.

Крім отримання штрафів порушники можуть притягатися до кримінальної відповідальності, яка передбачена у випадку, коли завдана шкода у двадцять і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян. Незаконно добуті в природі ресурси та виготовлена з них продукція підлягають безоплатному вилученню, а знаряддя правопорушення – конфіскац

Тож, купуючи ялинку, звертайте увагу на наявність бирок чи спеціальних стрічок зі штрих-кодом, що будуть підтверджувати законність її заготівлі та реалізації. Не беріть ялинки незаконного походження та не сприяйте незаконному промислу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь