Пошук

Відділ державної реєстрації інформує

Дата: 01.12.2022 08:58
Кількість переглядів: 236

  З 19.11.2022 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення щодо охорони земель” № 2698-IX від 19.10.2022 (опублікований в Голосі України від 18.11.2022 № 235).

Так, основні зміни норм пункту 27 розділу Х Земельного кодексу України передбачають:

Дозволено безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянок об'єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також безоплатну передачу у приватну власність громадянам України земельних ділянок. Переданих у користування до набрання чинності ЗКУ (підпункт 5 пункту 27 розділу Х ЗКУ). Щодо інших категорій земель, передбачених у статті 121 ЗКУ, заборона продовжує діяти. При цьому, нагадуємо, що законодавство не містить заборони на виділення земельних ділянок в натурі на місцевості власникам сертифікатів, що здійснюється на підставі Закону України “Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)”.

  Поновленими на один рік без волевиявленя сторін відповідних договорів і без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно ВВАЖАЮТЬСЯ договори оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту, строк користування яких закінчився після введення воєного стану до набрання чинності Законом № 2698-ІХ, щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення: а) державної, комунальної власності, невитребуваних, нерозподілених земельних ділянок, а також земельних ділянок, що залишилися у колективній власності і були передані в оренду органами місцевого самоврядування; б) приватної власності (підпункт1 пункту 27 розділу Х ЗКУ). Поновленими на один рік вважаються лише договори строк дії яких закінчився з 24.02.2022 по 18.11.2022 (включно). Проте, навіть щодо таких поновлених договорів законодавство не містить заборони на їх припинення за взаємною згодою сторін відповідного договору.

Щодо договорів, строк дії яких закінчився до 24.02.2022 та з 19.11.2022, то їх припинення, продовження/поновлення має здійснюватися відповідно до умов таких договорів та за правилами, що діяли на момент їх укладання.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь