Пошук

Що робити, якщо відключення електроструму застало вас зненацька?

Дата: 02.11.2022 11:10
Кількість переглядів: 171

Електричний струм став невіддільною частиною нашого повсякдення. Про нього легко не думати, доки лампочка дає світло, а холодильник не дає продуктам зіпсуватися. Безліч предметів у нашій оселі залежать від електроенергії. Цілий спектр приладів забезпечує нас теплом, їжею, водою та зв'язком. Але ми не можемо покладатися на них під час блекауту. 

Потрібно відразу перевести свій смартфон в режим енергозбереження або вимикати, коли ви ним не користуєтеся. Зараз більшість людей не знають номерів телефонів напам’ять, тому необхідно записати важливі контакти до блокнота. Також можуть знадобитися адреси найближчих бомбосховищ або лікарень.

Мобільного зв’язку та інтернету, імовірніше за все, не буде, але для дзвінків можна знайти стаціонарний телефон, який не залежить від електропостачання. Такі телефони можуть використовувати ваші сусіди.

В осінньо-зимовий період, особливо коли вдарять морози, рекомендуємо збиратися всій родині в одному приміщенні. Так буде набагато тепліше. Не забудьте законопатити вікна, щоб не було протягу. Одягайтеся, як капуста, тобто багатошарово. Так між одягом утворюється повітряний прошарок, який працює за принципом термоса. 

Однак, якщо ви виконуєте фізичну роботу, радимо зняти зайвий одяг, щоб не пріти. Оскільки рясне потовиділення збільшує віддачу тепла від організму.

Як підготуватися до відключення електроструму?

Тут у пригоді стане ваша тривожна валіза, але додатково потрібно подбати про такі речі як акумулятори (павербанки), свічки, сірники, ліхтарики та батарейки до них. 

Є ліхтарики на сонячних батареях. Вони коштують 200-500 гривень, але вартують того. Вдень виставив на підвіконня, а вночі користуєшся.

Вкрай важливим є запас питної води. Рекомендуємо підготувати щонайменше по три шестилітрових бутлі на людину. Вода необхідна не лише, щоб утамувати спрагу, але і для кухарства. 

Саму ж воду можна набрати у бюветах; якщо не буде іншого виходу — збирати дощову або топити сніг. Але будь-яку воду, яку ви принесли додому, потрібно відфільтрувати і знезаразити перед уживанням. Є спеціальні піґулки для очищення води. Якщо їх немає, то допоможуть краплі 5% йоду. Десять крапель на літр води вистачить, але потрібно почекати, щоб випав осад. Потім обережно злити решту рідини без осаду — і таку воду вже можна пити. 

Якщо будуть перебої з газопостачанням, то потрібно на чомусь готувати їжу. Для цього можна купити туристичну пічку або примус. Є примус бензиновий “Шміль”. Дуже потужний і економічний. Подібні прилади, які працюють на газових балонах, також можна придбати. Але самі балони закінчуються, більшість із них не можна заправляти, а вони доволі недешеві.

Якими продуктами запастися на випадок відключення електроструму?

Беручи до уваги труднощі з приготуванням їжі без електроенергії, поділимося з Вами раціоном, який не зашкодить здоров’ю.

Потрібно підготувати запас овочів: моркви, буряку, гарбуза, капусти. Їх можна їсти сирими чи робити з них салати. Крім того, вони не псуються та можуть зберігатися до весни. Для цього достатньо помістити їх туди, куди не дістають сонячні промені. Наприклад, до ящика на балконі, а коли похолоднішає, городина може лежати і в квартирі. 

Обов’язково потрібна нерафінована олія. Вона набагато корисніша, ніж рафінована. Можна буде заправляти нею салати. На цьому можна буде довго прожити, якщо не буде можливості готувати.

Якщо є кошти, то придбайте в’ялене м’ясо. Дешевший варіант — звичайне сало. Воно може зберігатися довго. Поєднавши перелічені продукти з хлібом або сухарями, ви отримаєте майже повноцінне харчування.

Організм обов’язково потрібно збагачувати жирами, з них людина буде отримувати енергію. Це якщо вона недоотримує повноцінних вуглеводів, коли немає можливості варити суп чи борщ. 

Якщо у вас є примус або газовий балон, то з овочів можна приготувати суп, а також додати до раціону різноманітні крупи. 

Також рекомендуємо:

  • консерви з квасолею або горохом. В них є рослинний білок;
  • твердий сир. Його можна зберігати тижнями, якщо загорнути у вологий рушник і тримати на балконі. Навіть невеликий шматок сиру є відмінним джерелом білків, вуглеводів і вітамінів;
  • яблука. Цими фруктами можна компенсувати нестачу соків, які організм недоотримує через відсутність рідкої їжі; 
  • сухофрукти й мед. В цих продуктах містяться вуглеводи, а ще вони покращують настрій.

Скільки часу може тривати відключення електроструму?

Після обстрілу Зміївської ТЕС наші електрики швидко відновили живлення. Вже за 40 хвилин світло почало поступово повертатися до осель українців. Є ймовірність, що в майбутньому буде завдано пошкоджень, на виправлення яких знадобиться більше часу. 

Люди можуть і місяць без світла сидіти. Але це дуже поганий сценарій. Своїм ударом росіяни досягли демонстративного ефекту. 

Однак українська об’єднана енергетична система достатньо стійка.

”Укренерго” може маневрувати й перемикатися на інші лінії електропередач, якщо в системі буде достатньо потужностей.

 

Головний спеціаліст з питань цивільного захисту населення

Управління ЖКГ, благоустрою, комунальної власності,

стратегічного розвитку, транспорту, містобудування,

архітектури та будівництва Ружинської селищної ради            Ігор ЛЄКСІН

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь