Пошук

ЧИСТОТА РУК   –  ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я

Дата: 18.10.2022 14:37
Кількість переглядів: 162

   Як відзначають експерти ООН та ВООЗ, миття рук рятує тисячі дитячих життів щодня. «Брудні руки» є однією з головних причин високої дитячої смертності в Азії та Африці. Через немиті руки в організм людини потрапляють збудники холери, вірусної пневмонії, гепатиту, грипу та гострих респіраторних захворювань.

 

Чистота рук: 7 цікавих фактів

1.На руках живе найбільше бактерій.  Більшість бактерій на людському тілі зосереджено на волоссі та руках. При цьому на руках ховається в середньому 840 тисяч різних мікроорганізмів. Більшість їх існує під нігтями, на бічних частинах долонь і складках шкіри.

2.Найбрудніші речі – гроші, телефони та дверні ручки. На думку фахівців з гігієни, найбільше бактерій накопичується на грошових купюрах і монетах. І це не дивно -- адже вони знаходяться в постійному обігу, і за день можуть змінити кілька господарів. Незважаючи на це, після контакту з грошима руки миють лише 27% дорослих. Дверні ручки є другим улюбленим місцем мікробів -- тільки уявіть собі, скільки людей за день може взятися за ручку, щоб відчинити або зачинити двері!

3.На чистій шкірі рук мікроби гинуть буквально протягом 10 хвилин. А якщо руки брудні --  мікроби виживають у 95% випадків. До того ж, можуть активно розмножуватися!

4.При першому намилюванні змиваються мікроби зі шкіри. При другому  руки залишають мікроби з пір, що відкрилися. На пористих поверхнях бактерії можуть жити до 48 годин.

5.Руки звичайного офісного працівника у повсякденному житті стикаються із 10 мільйонами різних бактерій.

6.Рекомендується мити руки щонайменше 20 секунд. Краще мити руки теплою водою. Гаряча вода  не підвищує ефективність гігієни рук.   Навпаки --  робить їм тільки гірше, адже ніжна шкіра висихає та запалюється. Тому фахівці рекомендують мити руки теплою водою.

7.Часте миття рук вбиває корисні мікроорганізми. На руках живуть не лише хвороботворні, а й цілком миролюбні бактерії, які захищають наш організм. На жаль, занадто часто миття рук призводить до їх загибелі. До того ж, через контакт з миючими засобами на шкірі можуть утворитися тріщини, які стають свого роду «вхідними воротами» для інфекцій. Однак це не означає, що варто мити руки всього кілька разів на добу -- їх необхідно мити в міру забруднення.

Мити руки з милом слід обов’язково:

  • після повернення з вулиці додому;
  • до, під час і після приготування їжі;
  • перед трапезою;
  • до і після догляду за хворим;
  • після кашляння, чхання, сякання;
  • до і після відвідування туалету;
  • після зміни підгузків або прибирання за дитиною, яка скористалася туалетом;
  • після винесення сміття;
  • після того, як ви торкалися тварин, їхнього корму чи прибирали за тваринами.

   Регулярне миття рук допомагає захистити  організм від  ряду  захворювань та інфекцій.

   Мийте руки --  і бережіть здоров’я!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь