Пошук

Всесвітній день боротьби проти сказу

Дата: 28.09.2022 09:50
Кількість переглядів: 718

Всесвітній день боротьби проти сказу покликаний підвищити обізнаність населення щодо запобігання сказу. Щороку від цього захворювання в світі гине понад 55 000 людей і більше 1 млн тварин.

Сказ — це гостре особливо небезпечне  вірусне захворювання  усіх теплокровних тварин і людини, спричинене   вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

Джерелом інфікування людини є тварини, зокрема лисиці, кажани, свійські тварини, собаки та коти. За даними ВООЗ, у 99% випадків захворювання та смерті людини від сказу джерелом збудника  є собаки та кішки. В Україні – в 50 % кішки. Близько 40% жертв укусів імовірно хворих на сказ собак — діти віком до 15 років. Заразитися можна через укус, подряпину чи пошкодження шкіри хворою твариною або потрапляння слини зі збудником сказу на слизові оболонки.

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Є дві форми цього захворювання: активний і паралітичний сказ.

Для людей з активним сказом характерні гіперактивність, гідрофобія (боязнь води) та інколи аерофобія (боязнь протягів або свіжого повітря). Смерть настає за кілька днів у результаті зупинки роботи серця, дихання.

На паралітичний сказ припадає близько 30% усіх випадків захворювання у людей. Ця форма сказу триває довше за попередню із легшим перебігом. М’язи поступово паралізуються, починаючи з місця укусу чи подряпини. Повільно розвивається кома, і настає смерть.

Коли лікар недоступний, ретельно промийте рану протягом 15 хв мильною водою, мийними засобами, дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці або іншими засобами (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду), що нейтралізують вірус. Але після цього слід звернутися до лікаря!

У разі інфікування потрібна негайна госпіталізація і введення  вакцини, яка запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

Для профілактики сказу необхідно регулярно вакцинувати свійських тварин та диких м’ясоїдних тварин, уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами, не торкатися диких чи безпритульних тварин, не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти).

       Відповідно до рішення ІV сесії  VІІІ скликання Ружинської селищної ради від 09.02.2021 року №62  затверджено комплексну Програму основних заходів профілактики та боротьби зі сказом тварин на території  Ружинської територіальної громади на 2021-2023 роки та виділені кошти на закупівлю 300 доз вакцини проти сказу.

За період 2022 року в Ружинській громаді проводяться  відповідні профілактичні  заходи проти сказу тварин, виявлено 2 неблагополучних пункти по сказу (с.Мусіївка, с.Ягнятин).

Щеплено у громаді проти сказу всього тварин, (голів): ВРХ-1117, ДРХ-40, коні-18, собак-2571, котів-1923.

Проведено  2 епізоотичних розслідування та 2 вимушені дезінфекції.

За період 2021-2022 роки до медичних закладів громади звернулося 16 осіб з укусами тварин які були хворі на сказ. Дані потерпілі пройшли повний курс вакцинації від сказу.

Якщо вас укусила чи лизнула безпритульна або дика тварина, негайно зверніться до лікаря! Зволікання може коштувати життя!

Будьте обережні!

Бережіть своє здоров’я!!!

Фото без опису

    

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь