Пошук

Виконання податкових обов'язків

Дата: 03.06.2022 13:01
Кількість переглядів: 225

   Фото без опису

27 травня 2022 року набрали чинності оновлені правила адміністрування податків під час воєнного стану (Закон № 2260-IX від 12 травня 2022 року)

                                       Виконання податкових обов'язків

    Ще із початку воєнного стану було запроваджене правило, згідно з яким платник податків звільнявся від відповідальності за порушення строку виконання податкового обов'язку під час дії воєнного стану, якщо в нього не було можливості виконати такий обов'язок, за умови виконання цього обов'язку протягом шести місяців після закінчення воєнного стану. Це стосується обов'язків з подання податкової звітності (декларацій), реєстрації податкових накладних та сплати податків і зборів.

   Відтепер умови звільнення від відповідальності за порушення строків виконання податкових обов'язків під час дії воєнного стану деталізуються і залежать від обставин конкретного платника податків.

     Якщо платник не має можливості виконати податковий обов'язок протягом усього періоду дії воєнного стану, то він звільняється від відповідальності за умови, що він виконає відповідний обов'язок протягом шести місяців після закінчення воєнного стану.

    Якщо платник не мав можливості виконати податковий обов'язок, але його можливість зробити це відновилася протягом дії воєнного стану, то він звільняється від відповідальності за умови, що він виконає відповідний обов'язок протягом 60 днів після закінчення місяця, в якому була відновлена можливість виконати відповідний обов'язок. Це положення стосується податкових обов'язків, граничний строк виконання який припадав/припадає на будь-яку дату з 24 лютого 2022 року до "дня відновлення можливості платника податків".

  Якщо платник мав можливість виконати податковий обов'язок, то він звільняється від відповідальності за умови, що він виконає відповідний обов'язок до певної дати, а саме: (1) до 15 липня 2022 року – обов'язок з реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування; (2) до 20 липня 2022 року – обов'язок з подання податкової звітності; (3) до 31 липня 2022 року – обов'язок зі сплати податку. Це положення стосується податкових обов'язків, граничний строк виконання яких припадав на будь-яку дату з 24 лютого до 27 травня 2022 року.

      Якщо платник перейшов на третю групу єдиного податку із застосуванням ставки 2%, то звільнення від відповідальності застосовується до нього стосовно податкових обов'язків, граничний строк виконання яких припадав на будь-яку дату з 24 лютого 2022 року до дня переходу на 2-відсотковий податок, за умови, що він виконає відповідний обов'язок протягом 60 днів після його повернення на "довоєнну" систему оподаткування.

      Міністерство фінансів України має визначити, якими документами і в якому порядку підтверджуватиметься можливість чи неможливість виконання податкових обов’язків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь