Пошук

Лише 4 школи громади відповідають економічним критеріям

Дата: 10.01.2022 19:11
Кількість переглядів: 716

Фото без описуВідповідно до діючих законодавчих норм освітня субвенція для кожної громади виділяється у розрахунку до кількості учнів, класів, їх наповнюваності. При цьому, державою встановлено для кожної громади, залежно від її типу та інших факторів, норматив середньої наповнюваності класів. Якщо у тій чи іншій громаді фактична наповнюваність класів вища встановленої норми – така громада отримує державну субвенцію на освіту у повному обсязі. Якщо нижче норми – громада має сама зі свого бюджету дофінансовувати зарплату педагогів або приймати рішення про оптимізацію мережі навчальних закладів.

Як випливає з інформаційної довідки щодо розрахунку обсягів освітньої субвенції для Ружинської громади, яку оприлюднило Міністерство освіти України, у 2022 році середня наповнюваність класів у школах Ружинщини повинна становити не менше 13 учнів. Але у нашій громаді лише чотири навчальні заклади відповідають цьому критерію – Білилівська гімназія, в якій у 11 класах навчається 223 учні (середня наповнюваність класів становить 20,3 учні), Ружинська гімназія – 601 учень у 32 класах (18,8 учні), Зарічанська школа – 133 учні у 9 класах (14,8 учнів) та Городоцька школа, середня наповнюваність у якій становить 13,3 учні в класі. При цьому, у Городоцькій «дев’ятирічці» існує, згідно вказаної всього довідки МОН, всього 3 класи, в яких навчається 40 учнів.

Трохи не «дотягує» до середнього критерію Зарудинецька школа, у якій у 11 класах навчається 135 дітей (наповнюваність – 12,3 учні). Слід врахувати, що у нинішньому навчальному році кількість учнів у Зарудинецькій школі збільшилася за рахунок огіївських дітей, які перейшли до неї на навчання.

Решта навчальних закладів і близько не підходять до показника, який дає підстави розраховувати  на освітню субвенцію у повному обсязі.

Так, у Ягнятинській школі у 10 класах навчається 118 учнів (наповнюваність становить 11,8 учнів). Як бачимо, у цій «одинадцятирічці» один клас взагалі відсутній. А у Мовчанівській школі відсутні взагалі три класи – там у восьми наявних класах навчається 84 дитини, не останньою мірою – за рахунок учнів з навколишніх сіл. Тут наповнюваність класів становить 10,5 учнів.

У Немиринецькій школі у 11 класах навчається 114 дітей (10,4 учні у класі), у Бистрицькій – 107 учнів у 11 класах (9,7 учні у класі).

Найгірша ситуація з наповнюваність шкіл у Топорах – 84 дитини у 11 класах (7,6 учнів), Вільнопіллі – 52 дитини у 7 класах (7,4 учні), Березянці – 66 дітей у 9 класах (7,3 учні), Голубівці – 49 школярів у 7 класах (7 учнів) та Верхівні – 9 дітей у 2 класах (4,5 дитини). Як видно, у Вільнопіллі та Голубівці, де школи є «одинадцятирічками», відсутні повністю по 4 класи.

Лише у 3 навчальних закладах зросла наповнюваність класів у порівнянні з попереднім роком – у Білилівці, Ружині та Заріччі. Городок і Зарудинці залишилися на торішньому рівні, у решті шкіл кількість дітей зменшилася.

Загалом, у 14 школах та гімназіях Ружинщини у цьому році навчається 1815 дітей, що на 69 дітей менше, ніж минулого року. Все це призвело до того, що освітня субвенція на 2022 рік вже менша на півтора мільйони гривень, ніж було до цього. Але тенденція до зменшення кількості учнів у наступні роки є невтішною, зважаючи демографічну ситуацію попередніх років.  Відтак, буде зменшуватися і розмір освітньої субвенції. А різницю витрат має покривати селищний бюджет – мова йде про додаткові мільйони гривень. Або приймати непопулярні рішення про оптимізацію.  

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь