Пошук

Порядок заповнення захисної споруди і перебування у ній.

Дата: 06.01.2022 15:20
Кількість переглядів: 443

Порядок заповнення захисної споруди

і перебування у ній.

 

     Заповнення захисної споруди проводиться за сигналами цивільної оборони.  Для швидкого заповнення захисної споруди особи, що укриваються, повинні заздалегідь вивчити маршрути руху.

     Особи, що укриваються, повинні прибувати у захисну споруду із засобами індивідуального захисту та дводобовим запасом продуктів у поліетиленовій упаковці (якщо вони не закладені у захисній споруді) та мати при собі найбільш необхідні речі. Забороняється приносити у захисну споруду легкозаймисті речовини або речовини, що мають сильний запах, а також громіздкі речі, приводити тварин.

     Заповнювати захисні споруди необхідно організовано, без паніки. Розміщує людей особовий склад формування з обслуговування захисної споруди. Осіб, що прибули з дітьми, розміщують в окремому відсіку чи у місці, спеціально відведеному для них. Дітей, людей похилого віку і людей з поганим самопочуттям розміщують біля огороджувальних конструкцій і ближче до повітроводів.

     Особи, що укриваються, під час перебування у захисній споруді повинні виконувати усі вказівки командира і особового складу формування, що стосуються перебування у споруді, надавати їм необхідну допомогу.

     Закриття герметичних дверей і зовнішніх дверей ПРУ виконується за командою начальника ЦО об'єкта або, не чекаючи його команди, після заповнення усієї місткості захисної споруди, командиром формування з її обслуговування.

       Під час перебування людей у захисній споруді контролюються такі параметри повітряного середовища: температура, вологість, вміст у повітрі двоокису вуглецю, окису вуглецю і кисню.

       Прибирання приміщень захисної споруди проводиться двічі на добу. Особлива  увага приділяється обробці санітарних вузлів 0,5% розчином дві треті основної солі гіпохлорита кальцію (далі - ДТС-ГК). Після відвідання санвузлів руки дезінфікуються 0,3% розчином хлораміну.

     У захисній споруді забороняється палити, шуміти, запалювати без дозволу гасові лампи, свічки,  не слід ходити по приміщенні без особливої необхідності, необхідно дотримуватись дисципліни, якнайменше рухатися. Слід організувати позмінний відпочинок людей на місцях, обладнаних для лежання. Для повноцінного відпочинку можна тримати у захисній споруді або брати з собою легкі підстилки і невеликі подушки з поролону, губчатої гуми або іншого синтетичного матеріалу.

     Оповіщення осіб, що укриваються, про обстановку поза захисною спорудою і про сигнали та команди здійснюється командиром групи (ланки) з обслуговування захисної  споруди або безпосередньо по радіотрансляційній мережі. Вихід із захисної споруди здійснюється за командою "Відбій" (після уточнення обстановки у районі захисної споруди, а також у випадках вимушеної евакуації у порядку, який установлюється командиром ланки з обслуговування захисної споруди).

        Вимушена евакуація із захисної споруди проводиться:

  • при пошкодженнях захисної споруди, що виключають подальше перебування у ній осіб, що укриваються;
  • при затопленні захисної споруди;
  • при пожежі у захисній споруді і утворенні у ній небезпечних концентрацій шкідливих газів;
  • при досягненні граничнодопустимих параметрів  повітряного середовища.

     Евакуація із заваленої захисної споруди.

     Для евакуації осіб, що укриваються, при заваленні основних та аварійних виходів спочатку потрібно вияснити можливість евакуації через оголовок аварійного виходу.

     У разі необхідності пробиття отворів в огороджувальних конструкціях необхідно визначити за планом споруди оптимальне місце улаштування отвору як щодо мінімального обсягу робіт, так і зручності евакуації. При відсутності аварійних виходів необхідно завчасно зовні стіни вирити траншею та засипати її піском, місце евакуації зсередини окреслити прямокутником.

     Захисні споруди відкривають із зовні у випадку утворення суцільних завалів і неможливості осіб, що укриваються, самостійно евакуюватися, для чого задіюють спеціалізовані рятувальні формування.

 

Для Вашої безпеки,

Головний спеціаліст з питань цивільного захисту населення

Ружинської селищної ради                               Ігор ЛЄКСІН

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь