Пошук

Бальзак та Ганська знову разом оселились у Верхівні

Дата: 10.12.2021 09:10
Кількість переглядів: 1274

Фото без описуЗбереження культурних надбань, підтримка та розвиток туристичного потенціалу у громаді – одні з основних завдань селищної ради. І де, як не у Верхівні починати втілювати це? Верхівня – село, знане не тільки в Україні, але й далеко за її межами. Навіть у віддалених куточках Парижу знають про захопливу історію кохання французького письменника Оноре де Бальзака і української графині польського походження Евеліни Ганської. Про те, як багато років домагався літературний геній взаємності від верхівнянської панянки, як долав перешкоди на шляху до їхнього щастя, хай і надто тривалого у спільному житті.

       «Французький письменник Оноре де Бальзак усе в своєму житті робив з неабиякою пристрастю: писав по 18 годин щодня, 200 сторінок роману читав за пів години, кави випивав по 50 горнят на добу, - розповідає знавець історії ружинського краю Віктор Гаврилюк. - Кохав Бальзак теж пристрасно: спершу – у листах. Його поштовий роман із заміжньою польською графинею Евеліною Ганською розпочався у 1832 році. Спершу Бальзак не знав, хто надсилає йому листи: замість імені авторки вони мали підпис «Іноземка». Свою персону Ганська розкрила лише після того, як письменник на їі прохання опублікував оголошення про отримання листа в газеті. Перша зустріч Евеліни та Оноре відбулась у жовтні 1833 року. Усього за 16 років роману Бальзак написав кохані 444 листи.»

        І хоча з того часу минуло майже два століття, на Ружинщині, і не тільки, і досі захоплюються життєвим шляхом Бальзака та Ганської, який для когось здасться романтичним, а, насправді, складним і повним випробувань.

Як у Верхівні, так і загалом на Ружинщині добре знають історію стосунків француза та української полячки. І не лише знають, але й намагаються берегти її. У селі і досі існує маєток, у якому зустрічалися письменник та його фаворитка, доріжки парку ще й досі пам’ятають сліди закоханої пари, так само як і дерева парку – поцілунки під їхніми кронами.

А віднині у Верхівні зявилося ще одне пам’ятне місце, яке має стати і черговою туристичною принадою громади, і окрасою села, і свідченням того, що свою історію у Верхівні шанують і примножують. 

Кілька місяців тому рішенням виконавчого комітету селищної ради надано дозвіл на встановлення у Верхівні пам’ятних знаків Евеліні Ганській та Оноре де Бальзаку. Місце обрали не випадкове – центр Верхівні, де, зазвичай, людно і туристам зручно дістатися.

Сказано – зроблено: роботи зі встановлення пам’ятника та приведення до ладу прилеглої території здійснили власними силами, а самі пам’ятники виготовили і доставили до України за підтримки уродженки Верхівні Наталії Курінькової, яка зараз проживає за кордоном, і вирішила зробити такий подарунок своїй Батьківщині.

«Встановлення цих пам’ятників – це свідчення продовження тривалої і копіткої роботи у нашій громаді, збереження її історії, розвитку її можливостей та потенціалу. Добре, що не шукаємо того, хто комусь щось зробить, а разом беремося до справи. І тепер бачимо результат», - відзначила на церемонії відкриття пам’ятних знаків Евеліні Ганській та Оноре де Бальзаку Ружинський селищний голова Людмила Біляк.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь