Пошук

У Ружинській громаді створюють «Центр культури і дозвілля»

Дата: 05.11.2021 15:48
Кількість переглядів: 1991

Фото без описуВідсутність опалення та інтернету у бібліотеках, клубах і будинках культури, застарілий бібліотечний фонд, який не оновлювався багато років – ключові проблеми, з якими щодня зіштовхуються працівники закладів культури у громаді. На цьому вони наголошували під час зустрічі, ініційованій селищним головою Людмилою Біляк.

Причина цьому з’явилася не сьогодні і є типовою для України, а не тільки Ружинщини – протягом багатьох років галузь культури фінансувалася за залишковим принципом. І якщо у великих містах ситуація ще хоч якось виправлялася за рахунок меценатів чи можливості надання платних послуг, то у невеликих селах і селищах становище, часто, ледь не катастрофічне.

Саме тому, з метою змінити подібний стан речей, на минулій сесії селищної ради прийнято рішення про реорганізацію закладів культури громади та утворення комунальної установи «Центр культури та дозвілля». Це дасть можливість уніфікувати управління закладами культури, виробити єдину стратегію її розвитку, спрямовану на зміцнення матеріально-технічної бази сільських клубів і бібліотек, покращення якості культурних послуг та розширення їх кількості. Подібна практика не є новою – у багатьох громадах, які утворилися значно раніше, ще кілька років тому утворили подібні центри. Результат побачили, звісно, не наступного ж дня. Але той, хто готовий був не просто чекати, а й діяти, сьогодні має позитивні враження.

Формально, Ружинщина має розгалужену мережу будинків культури та бібліотек. Проте, практично третина з них існували лише на папері, фактично не маючи ні працівників, ні бібліотечного фонду. Існуюче законодавство влаштоване таким чином, що для того, щоб закрити навіть не існуючу фактично бібліотеку у найменшому селі потрібно отримати  дозвіл відповідного міністерства. Передбачаючи складну бюрократичну процедуру, офіційно ліквідовувати їх ніхто не брався.

Не ліквідовуватимуть бібліотеки та клуби і зараз. Проте, їх об’єднають між собою, перетворивши у сільські будинки культури-бібліотеки, які будуть філіями «Центру культури та дозвілля». Так само у єдину філію під назвою «Публічна бібліотека» об’єднають обидві ружинські бібліотеки. Загалом таких філій буде 20. У тих селах, де бібліотеки відсутні взагалі, рішенням сесії зобов’язано майбутнього керівника Центру забезпечити здійснення бібліотечного обслуговування населення за допомогою нестаціонарних форм шляхом створення бібліотечного пункту чи пересувної бібліотеки. У кожній з філії, як передбачається, буде, в середньому, по дві штатні одиниці – керівник філії та бібліотекар.

Все це, за попередніми оцінками, дасть можливість зекономити понад один мільйон сто тисяч гривень, які будуть використані на зміцнення матеріально-технічної бази сільських клубів та бібліотек. До кінця наступного тижня керівники всіх закладів культури громади мають подати свої пропозиції стосовно потреб підпорядкованих закладів з тим, щоб встигнути врахувати їх у бюджеті на наступний рік, формування якого нині активно ведеться.   

Фото без описуФото без опису

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь