Пошук

Загрози законопроєкту №6062: Громади Житомирщини можуть залишитися без бюджетів розвитку

Дата: 26.10.2021 09:47
Кількість переглядів: 801

Уряд подав до Верховної Ради зміни до Бюджетного кодексу України. Законопроєкт №6062, зокрема, передбачає ліквідацію бюджетів розвитку міст та дозволить Міністерству фінансів і місцевим державним адміністраціям зупиняти виконання бюджетів територіальних громад.

Як поінформували у Житомирському РВ АМУ, згідно з новим проєктом закону, ліквідацію місцевих бюджетів розвитку заплановано на 2023 рік. 

«Бюджет розвитку – складова спеціального фонду місцевого бюджету. Органи місцевого самоврядування з бюджету розвитку, зокрема, здійснюють видатки на соціально-економічний розвиток, будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію об’єктів ЖКГ та соціально-культурної сфери», – зауважує експерт з бюджетних питань Житомирського ВР АМУ Сергій Гаращук.

Проєктом закону передбачається перенесення джерел фінансування доходів бюджету розвитку в загальний фонд. Таким чином, доходи розвитку будуть спрямовані на поточні витрати, наприклад, на заробітну плату.

Також нові правила дозволять забирати у місцевих бюджетів невикористані залишки освітньої державної субвенції, що заборонить місцевим органам самоврядування використовувати можливість накопичення цих грошей. Більше того, можливі зміни в законодавстві посприяють значному розширенню контрольних функцій Міністерства фінансів і місцевих державних адміністрацій. Через суд ці установи зможуть зупиняти рішення місцевих рад про бюджет, навіть до закінчення судового розгляду справи.

«Такі зміни – пряме втручання держави у самостійність місцевого самоврядування. Це може призвести до блокування роботи виконавчих органів місцевої ради, в свою чергу жителі громад не зможуть отримати гарантовані державою послуги», – стверджують в АМУ.

Крім того, законопроєкт №6062 пропонує зараховувати до держбюджету 70% надходжень від викупу земельних ділянок комунальної власності. В АМУ переконані, що такі ініціативи є неприпустимими, адже місцеві бюджети втратять частину від цих доходів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь