Пошук

Що таке сказ та як він передається?

Дата: 27.05.2021 12:00
Кількість переглядів: 7087

Що таке сказ та як він передається?
Сказ – це вірусне захворювання, яке вражає центральну нервову систему.       
За даними Центру контролю захворювань США, щороку від сказу помирає 59 000 людей. Найчастіше, людина заражається від укусу хворої собаки, але сказ може переносити будь-який ссавець. Людей також часто інфікують лисиці, кажани, єноти, кішки тощо. Окрім укусу, сказом можна заразитись, якщо на пошкоджену шкіру або на слизову, наприклад, в око, потрапить слина тварини.


Як мені зрозуміти, що у тварини саме сказ?
Важко діагностувати сказ, просто поглянувши на тварину.
Проте вас має насторожити її дивна поведінка.
Деякі тварини поводяться збуджено та агресивно, у них сильне слиновиділення, а інші – навпаки, виглядають ніби сором'язливими, і це найбільш розповсюджений тип поведінки хворої тварини. Дикі тварини, які мають сказ рухаються повільно, людина може легко наблизитись до них.


Які основні симптоми захворювання, та як швидко вони проявляються?
В середньому, інкубаційний період триває від 2 до 8 тижнів, але були випадки, коли симптоми проявлялись лише через 2 роки після захворювання. 
Це залежить від того, де саме людину вкусили чи подряпали, та наскільки серйозне ураження шкіри. Вірус сказу "мандрує" вздовж нервів до спинного мозку та головного мозку зі швидкістю 12-24 міліметри в день. 
Коли вірус досягає головного мозку, у людини починають проявлятися поведінкові симптоми. 


Що робити, якщо мене вкусила тварина?
Якщо вас вкусила бродяча собака чи подряпала невідома кішка, промийте рану великою кількістю води з антисептиком чи милом протягом 10-15 хвилин та терміново звертайтесь до лікаря. Завдяки щепленню сказ можна стовідсотково попередити. Ви маєте звернутись до лікаря і за його показаннями, отримати першу дозу вакцини від сказу та/або імуноглобулін.
Якщо вас вкусила ваша собака, вона вакцинована й ефективність вакцини можна підтвердити лабораторно, ви можете не вакцинуватися. В іншому випадку, навіть після укусу домашньої собаки, щеплення обов'язкове. 
Суть в тому, що вакцинація тварини не завжди гарантує вироблення антитіл. Тому часто при в'їзді в деякі країни вимагають саме тест на імунітет до сказу. 


Чи можу я вакцинуватись від сказу профілактично?
Так, ви можете захистити себе не лише після укусу.
Якщо ви часто контактуєте з дикими тваринами, або мандруєте в країни, де поширений сказ серед безпритульних тварин, а доступ до медичних установ обмежений, вам варто подумати про превентивне щеплення від сказу.
 
Збережіть своє життя та життя своїх рідних і не нехтуйте вакцинацією домашніх улюбленців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь