Пошук

Оноре де  Бальзак — зірка світової величини та знавець людських душ

Дата: 20.05.2021 11:59
Кількість переглядів: 1844

У прекрасний весняний день 20 травня людство відзначає 222 річницю від дня народження великого французького письменника Оноре де Бальзака, життя і творчість якого тісно пов’язані з Верхівнею. Він провів тут щасливі, натхненні та успішні роки  (13.09.1847-02.02.1848 рр. та 29.09.1848-25.04.1950 рр.) свого життя.

 

У лютому 1832 року переглядаючи пошту, Оноре натрапив на загадковий анонімний лист з підписом: «Іноземка», надісланого з Одеси до Парижа.  Це був лист від Евеліни Ганської, дочки польського графа Жевуського та дружини шляхтича з роду Ганських - Вацлава Ганського. Але лише 9 вересня 1832 року вона отримала відповідь. Цілий рік вони жваво листувалися  та скоро листування переросло в кохання.  Відомо, що Бальзак написав Евеліні 444 листа. Листи Евеліни були знищені Бальзаком за її бажанням.

Фото без опису

14 березня 1850 р. Оноре де Бальзак та Евеліна Ганська обвінчалися в римо-католицькій церкві св. Варвари в місті Бердичів. Евеліна стала для Бальзака ідеалом любові, який створив у своїй уяві і зберіг до останніх днів життя. Графиня Ганська, або Північна Зоря, як він називав її у листах, стала для нього останнім, можливо, найпалкішим коханням, і він постійно мріяв про спільне життя з нею.

Фото без опису

У Верхівні Бальзак писав свої романи  і повісті,  знайомився з побутом села, тутешньою природою, захоплювався майстерністю кріпаків графині, занотував безліч способів виготовлення хліба. Місцем прогулянок письменника був парк навколо палацу. Тут, на алеях парку, визрівали у Бальзака величні задуми нових творів, які йому вже не судилося написати.

Фото без опису
Оноре Бальзак увійшов до світової літератури як видатний письменник-реаліст. Саме він задумав чи не найбільший у світі цикл романів про життя всього суспільства.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь