Пошук

Відбулось засідання регламентної та земельної комісій

Дата: 26.03.2021 15:22
Кількість переглядів: 1122

На адресу Ружинської селищної ради надходить багато листів з проханням допомогти вирішити земельні проблеми.

 

Тому 23 березня відбулось засідання спільних комісії з питань регламенту, правопорядку, депутатської етики, антикорупційної та інформаціхної діяльності та з питань земельних відсосин, будівництва та архітектури. Депутати розглядали два питання:

  • Звернення від депутатів Карабчиївської сільської ради минулого скликання;
  • Заява-прохання учителів Мовчанівської ЗОШ I-III ст.

У зверненні депутатів йде мова про те, щоб скасувати рішення від 16 листопада 2020 року  Карабчиївської сільської ради VII скликання про надання в оренду земельної ділянки колишнього колгоспного садка ТОВ «Сігнет-Центру» з мотивів того, що вказане рішення не розглядалось на сесії сільської ради. ТОВ «Сігнет-центр» жодних відповідних документів не надає.

Фото без опису

 

Відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 16 квітня 2009 року № 1-9/2009 ненормативні правові акти органу місцевого самоврядування є актами одноразового застосування, вичерпують свою дію фактом їхнього виконання, тому вони не можуть бути скасовані чи зміненні органом місцевого самоврядування після їхнього виконання.

 

Таким чином, органи місцевого самоврядування не можуть скасовувати свої попередні рішення, вносити до них зміни, якщо відповідно до приписів цих рішень виникли правовідносини, пов’язані з реалізацією певних суб’єктивних прав та охоронюваних законом інтересів, і суб’єкти цих правовідносин заперечують проти їх зміни чи припинення. Це є «гарантією стабільності суспільних відносин» між органами місцевого самоврядування і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього рішення, що узгоджується з правовою позицією, викладеною в абзаці другому пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 3 травня 1997 року № 1-зп у справі щодо несумісності депутатського мандата.

 

Аналіз наведених положень свідчить про можливість скасування органом місцевого самоврядування власного рішення, у той же час, реалізація зазначених повноважень можлива у разі дотримання сукупності умов, зокрема:

А) відсутність факту виконання рішення, що скасовується;

Б) відсутність факту виникнення правовідносин, пов’язаних з реалізацією певних суб’єктивних прав та охоронюваних законом інтересів або ж відсутність заперечень суб’єктів правовідносин щодо зміни чи припинення у разі виникнення таких правовідносин.

 

Натомість ключовим питанням у контексті можливості скасування органом місцевого самоврядування свого власного управлінського рішення, є визначення того яким за своєю правовою природою є відповідний акт: нормативним чи ненормативним.

Депутати регламентної та земельної комісії вирішили рекомендувати мешканцям Карабчиєва звернутися до правоохороних органів як громадяни України, які виявили незаконні дії.

 

Подібна проблема у вчителів Мовчанівської ЗОШ I-III ст. У людей були державні акти на постійне користування, але з січня 2021 року земельні ділянки належать іншим особам.

 

Згідно ст. 7 Земельного кодексу України 1990 року громадянам України надавались земельні ділянки для ведення особистого підсобного господарства у постійне користування.

 

Згідно із ст. 22 Земельного кодексу України 1990 року було передбачено, що право власності на землю або право користування наданою земельною ділянкою виникає після встановлення землевпорядними організаціями меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) і одержання документа, що посвідчує це право. Відповідно до ст. 23 того ж Кодексу право власності або право постійного користування землею мало посвідчуватися державними актами, які видавалися і реєструвалися сільськими, селищними, міськими, районними Радами народних депутатів.

 

Так, КСУ зазначив, зокрема, що «інститут постійного користування земельною ділянкою – право володіння і користування земельою ділянкою, яка перебуває у державній або комунальні власності, без встановлення строку. Використаня терміна «набувають», що означає «ставати власником чого-небудь, здобувати що-небудь», після набрання чинності ст. 92 Кодексу (мається на увазі ЗК 2001 року) свідчить, що ця норма не обмежує і не скасовує діюче право постійного користування земельними ділянками, набуте громадянами в установлених законодавством  випадках станом на 1 січня 2002 року до його переоформлення.

 

Депутати вирішили створити групу з депутатів та наступного тижня виїхати до Держгеокадастру в Житомир з вимогою припинити розподіл земель на території Ружинської громади. Адже, на листи громадян Мовчанівської ЗОШ  Держгеоакадастр надавав формальні відписки.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь